Hronika

I trudnica među osumnjičenima u akciji "Xbon"

I trudnica među osumnjičenima u akciji "Xbon"
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | I trudnica među osumnjičenima u akciji "Xbon"

TREBINJE - Policija je uhapsila šest osoba u akciji "Xbon", koja se odnosi na kladioničarske prevare u kojima je oštećeno više osoba.

Akciju su sprovele Policijska uprava Trebinje i Jedinica za visokotehnološki kriminalitet Mi nistarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju.

Zbog toga su u srijedu uhapsili B.H., M.Z., I.Ć., S.B., N.Š. I M.M., a koje dovode u vezu sa kladioničarskim prevarama.

"B.H. iz Mostara i M.Z. iz Trebinja su osumnjičeni da su za sebe ili druge osobe pribavljali protivpravnu korist prikazivanjem lažnih činjenica putem društvenih mreža, a u vezi sa rezultatima sportskih utakmica i upućivanjem prijetnji", navode iz Policijske uprave Trebinje.

Na taj način su, kako ih terete, dovodili u zabludu kladioničare da im više puta uplate bon na njihova imena ili na ime na S.P., I.Ć., S.B., N.Š. i M.M. B.H. i M.Z. su osumnjičeni za prevaru, iznudu i pranje novca, a S.P., I.Ć., S.B., N.Š. i M.M. za pranje novca.

Među uhapšenima su Trebinjac i Mostarac koji su, između ostalog, osumnjičeni i za upućivanje prijetnji, dovodivši na taj način u zabludu oštećene da im više puta uplate takozvani "iks bon" na njihova imena ili na imena drugih osoba.

Sedma osoba koja je obuhvaćena akcijom je S.P. i, prema nezvaničnim saznanjima, ona je u poodmakloj trudnoći, tako da nije uhapšena.

"Akcija je usmjerena na otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela prevara, iznuda i pranje novca, pa su zbog toga izvršeni pretresi na šest lokacija, i to jedan na području Mostara, dva na području Trebinja, jedan Foče, jedan u Čapljini i jedan u Čitluku", pojasnio je na vanrednoj pres-konferenciji načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa.

On je pojasnio da je prilikom pretresa oduzeto 11 mobilnih telefona različitih marki, laptop, tablet, više SIM kartica, dvije memorijske kartice, četiri bankovne kartice i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u istrazi. Napomenuo je da su, osim pomenutog Mostarca i Trebinjca koji su već predati u Okružno javno tužilaštvo, u prostorijama Policijske uprave Trebinje saslušani i drugi uhapšeni, gdje se dokumentuju krivična djela. Policija sprovodi ove aktivnosti u posljednja tri mjeseca i do sada je, kako nezvanično saznajemo, istraga utvrdila da susamo od jedne prevarene osobene zakonito uzeli preko 40.000 maraka, ali aktivnosti policijeovim još nisu završene.

Nije poznato da li su osumnjičeni koji su iz nekoliko hercegovačkih gradova djelovali umreženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije