Hronika

Inspektori "češljaju" rudnik Banovići, utvrđene nepravilnosti

Inspektori "češljaju" rudnik Banovići, utvrđene nepravilnosti
Foto: Ilustracija | Inspektori "češljaju" rudnik Banovići, utvrđene nepravilnosti

BANOVIĆI - Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove već nekoliko dana vrše provjere načina rada Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići, a dosad su utvrđene određene nepravilnosti.

S druge strane, za 21. oktobar zakazana je vanredna sjednica Skupštine dioničara RMU Banovići na kojoj će biti izabran novi saziv Nadzornog odbora, nakon čega direktor rudnika Munever Čergić očekuje smjenu s ove funkcije.

Ovih dana je je izuzetno burno u RMU Banovići, a sve je počelo nakon odluke Vlade Federacije BiH o razrješenju članova Nadzornog odbora. Federalna vlada u banovićkom rudniku ima 69,7 posto vlasničkog udjela, a u Nadzornom odboru ima dva člana, od ukupno njih tri.

U vrijeme dok je još uvijek aktuelni Nadzorni odbor zakazivao vanrednu sjednicu Skupštine dioničara RMU Banovići, u prostorijama rudnika provjere je vršila Federalna uprava za inspekcijske poslove, čiji se inspektori i dalje nalaze unutar uprave ovog preduzeća, piše Klix.ba.

Određene nepravilnosti su već utvrđene, a među njima su neizdavanje fiskalnih računa za prodaju uglja, kao i to da nemaju licencu za skladištenje tekućeg goriva. Da su određene nepravilnosti utvrđene, potvrdio je i direktor RMU Banovići Munever Čergić.

"Inspekcijska kontrola ima veze sa novonastalom situacijom. Premijer FBiH Fadil Novalić je prije dva dana pozvao direktora (Federalne uprave za inspekcijske poslove, op.a.) i naredio da svi inspektori dođu. Mislim da sve što ih ima su došli ovdje, samo nedostaje još da dođe i Federalna uprava policije i da počne hapsiti. Naravno da ima sitnih nepravilnosti, jer ne postoji niko ko je idealan", rekao je Čergić.

S druge strane, on je istakao i da RMU Banovići nema nikakve pomoći od Vlade Federacije BiH koju predvodi premijer Fadil Novalić. Zbog nepovoljnog ambijenta u rudniku, on prstom upire u Novalića te vrh Stranke demokratske akcije (SDA) uz Bakira Izetbegovića.

Kako je ustvrdio, upravo naredbama iz vrha SDA, uz premijera Novalića rudniku je zakočena mogućnost dobijanja garancije od Vlade FBiH za kredit namijenjen za izgradnju Termoelektrane Banovići, zatim kredit za nabavku nove opreme, kao i obustavljanje konkursa za prijem 150 radnika koji su od januara ove godine angažovani po ugovorima na određeno vrijeme.

"Osim što nam nisu izdali garanciju za kredite, preko Poreske uprave su nam pokušali blokirati zemlju zbog zdravstvenog osiguranja i doprinosa za nezaposlene do 2001. godine koje mi na osnovu sporazuma uredno plaćamo od 2018. godine pa na ovamo. Vlada FBiH nam želi staviti zemlju pod hipoteku kako ne bismo mogli eventualno za neki novi kredit to staviti", naveo je Čergić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije