Hronika

"Instagram terorista" iz Banjaluke pravosnažno oslobođen krivice

"Instagram terorista" iz Banjaluke pravosnažno oslobođen krivice
Foto: Nezavisne novine | "Instagram terorista" iz Banjaluke pravosnažno oslobođen krivice

BANJALUKA - Banjalučanin Milan Macura kojem se prvom u Republici Srpskoj sudilo zbog terorizma pravosnažno je oslobođen optužbi u Vrhovnom sudu Republike Srpske.

To je za "Nezavisne novine" potvrdila Jelena Despotović, sekretar ovog suda.

"Vijeće je odbilo žalbu Republičkog tužilaštva kao neosnovanu te je potvrđena oslobađajuća presuda banjalučkog Okružnog suda", rekla je Despotovićeva.

Macura je  na društvenoj mreži "Instagram" napisao da će na sebe staviti veću količinu eksploziva "C4" i doći na mjesto manifestacije "Zimzograd" u centru Banjaluke i raznijeti se. 

Zbog toga je on zvanično bio i prvi optuženi za terorizam u Republici Srpskoj.

Macura je prvo bio osuđen na uslovnu kaznu od godine zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud RS i predmet je vraćen Okružnom sudu Banjaluka koji ga je u novom postupku i oslobodio optužbi usljed nedostatka dokaza. 

Prema navodima optužnice od koje je sada oslobođen, Macura je veličajući sebe kao heroja prijetio terorizmom s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Srpske. 

U objavi je između ostalog napisao da bez problema na sebe može da natovari 150 kilograma "C4" eksploziva, a bez da iko posumnja. 

"Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakije, primitivizma, droljetina i svih ostalih pi.....Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte bombi, minobacača, kalašnjikova, nije da ih nema, imali korist od sljedećeg: Odgovorno tvrdim da sam prvoklasni materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda", napisao je Macura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije