Hronika

Instruktor osumnjičen da je lažirao vozačke ispite za najmanje 69 osoba

Instruktor osumnjičen da je lažirao vozačke ispite za najmanje 69 osoba
Foto: Freestocks Pixabay | Instruktor osumnjičen da je lažirao vozačke ispite za najmanje 69 osoba

ČITLUK - Instruktor u autoškoli, I.Ć. (36) iz Međugorja, oština Čitluk, uhapšen je zbog sumnje da je za novac pravio krivotvorena uvjerenja o uspješno položenom vozačkom ispitu, na osnovu kojih je za najmanje 69 ljudi omogućio da dobiju važeće vozačke dozvole, uključujući i one za autobuse i kamione.

On je pao u policijskoj akciji koju su, nakon višemjesečne istrage, izveli pripadnici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Po naredbi Opštinskog suda u Čapljini, a u saradnji sa MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, pretresene su dvije lokacije, nakon čega je ovaj instruktor uhapšen.

"Osumnjičeni se tereti da je od 2016. do 2021. godine sačinio krivotvorena uvjerenja o uspješno položenom vozačkom ispitu za vozača motornih vozila za čije izdavanje je nadležno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona", naveli su iz FUP-a.

Kako se dodaje, terete ga da je na taj način omogućio izdavanje važeće vozačke dozvole sa krivotvorenim podacima za najmanje 69 ljudi, za šta su mu oni plaćali od 100 do 2.000 KM.

Od toga, kako se sumnja, riječ je o velikom broju lica za posebne vozačke kategorije C i D, što su vozači kamiona i autobusa, ili im je bilo polaganje po prvi put.

Uhapšeni je nakon kriminalističke obrade preda Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona. Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju rad na ovom predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije