Hronika

Interpol raspisao potjernice za dvojicom migranata zbog ubistva u BiH

Interpol raspisao potjernice za dvojicom migranata zbog ubistva u BiH
Foto: Interpol | Interpol raspisao potjernice za dvojicom migranata zbog ubistva u BiH

SARAJEVO - Interpol je raspisao potjernicu za dvojicom migranata iz Alžira za koje se sumnja da su počinili ubistvo tokom boravka u BiH, a koje je Kantonalni sud u Bihaću prethodno oslobodio zbog nemogućnosti potvrđivanja identiteta.

Potjernica je raspisana za Validom Ferukijem (28) i Ismailom Mehalijem (36), prenosi Birn.

Oni su nepravosnažno oslobođeni optužbi da su u junu 2018. godine tokom fizičkog obračuna u Velikoj Kladuši ubili dvadesetčetvorogodišnjeg Marokanca, jer Kantonalni sud u Bihaću nije mogao da utvrdi njihov stvarni identitet.

Nakon ove odluke Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona žalilo se Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je djelimično uvažio žalbu i ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću, te je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Sud je zakazao glavni pretres na koji optuženi nisu došli, niti su ih pripadnici Sudske policije mogli pronaći u bilo kojem migracionom centru ili izvan.

U septembru prošle godine Sud je donio rješenje o određivanju pritvora dvojici Alžiraca, a kako se optuženi nalaze u bjekstvu, naređeno je izdavanje centralne i međunarodne potjernice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije