Hronika

Ispitan Srećko Trifković: Ročište o pritvoru iza zatvorenih vrata

Ispitan Srećko Trifković: Ročište o pritvoru iza zatvorenih vrata
Foto: N.N. | Ispitan Srećko Trifković: Ročište o pritvoru iza zatvorenih vrata

BANJALUKA – Ročište za određivanje pritvora Srećku Trifkoviću iz Pala koji je osumnjičen u slučaju ubistva Banjalučanina Damira Ostojića Šijana (43) i pokušaj ubistva njegove supruge Sandre Jošić u banjalučkom Okružnom sudu danas je bilo zatvoreno za javnost.

"Prisustvo na ročištu nije dozvoljeno iz razloga što je istraga u toku, a ista nije dostupna za javnosti. Javnost je dozvoljena samo u toku glavnog pretresa", naveli su iz Suda.

Tužilac je nakon isptivanja za Trfkovića zatražio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno da će ometati krivični postpupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Mjeru pritvora tužilac je zatražio i zbog težine, načina izvršenja i posljedica krivičnog djela, te što bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Trifković je dan ranije saslušan u Posebnom odjeljenju Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a prema našim saznanjima, dovodi se u vezu sa organizovanjem krađe crne škode oktavije koja je korištena u noći ubistva a kojom se ubica dovezao do Banjaluke, stoga se vjeruje da bi Trifković mogao otkriti ko je pucao u Šijana i njegovu suprugu.

Njega su u utorak uhapsili pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona po zahtjevu MUP-a RS, a lisice na ruke su mu stavili odmah po izlasku iz pritvora u kome je bio u zeničkom zatvoru zbog povezivanja s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Istragom se provjerava njegovo učešće u organizaciji zločina, a ranije  se spekulisalo da je čak i odao ostale učesnike, ali u međuvremenu nije bilo novih hapšenja u ovom predmetu.

MUP RS protiv njega je već podnio  izvještaj zbog sumnje da je s osumnjičenima Stefanom Samardžijom i Milošem Obradovim krajem jula 2018. godine u Sarajevu ukrao crnu škodu oktaviju karavan kojom su se ubice Ostojića dovezle na mjesto zločina u Banjaluci. Taj automobil je nakon zločina pronađen zapaljen u Piskavici kod Banjaluke i u njemu je bila automatska puška koja je izgorjela.

Samardžija, Obradov, Trifković, kao i Nedeljko Lizdek, nedavno su dovođeni u Banjaluku na prepoznavanje. Oni su pokazani Jošićevoj koja je trebalo da se izjasni da li je nekog od njih vidjela tokom napada, a mediji su prenijeli da nije prepoznala napadače.

Podsjetimo, Ostojić je ubijen u sačekuši, a  ubica ga je čekao u blizini njegove kuće na izlazu iz Banjaluke. Kada se Ostojić pojavio vozeći džip rendž rover ubica je ispalio rafal prema automobilu u trenutku kada je usporio da skrene u ulicu Duška Trifunovića. Nakon zločina ubica je kroz šiblje pobjegao prema ulici Bolanog Dojčina, gdje ga je vjerovatno čekao saučesnik, odnosno, kako se pretpostavlja, Samardžija, koji ga je odatle odvezao.

Tada je teško povrijeđena Jošićeva koja  je zadobila više prostrelnih rana, a ranije je izjavila da je zadovoljna istragom te izrazila nadu da će se zločinci kazniti najstrožom kaznom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije