Hronika

Istragom utvrđena krivična odgovornost za nesreću padobranaca u Zalužanima

Istragom utvrđena krivična odgovornost za nesreću padobranaca u Zalužanima
Istragom utvrđena krivična odgovornost za nesreću padobranaca u Zalužanima
Nikola Morača, Dragan Sladojević

BANJALUKA - Snježana Petković, tužilac u čijoj nadležnosti je bila istraga avionske tragedije u Zalužanima, izjavila je danas da je banjalučko Okružno tužilaštvo nakon višemjesečne istrage utvrdilo da postoji krivična odgovornost u slučaju pogibije pet mladih Banjalučana u maju prošle godine.

Petkovićeva je objasnila da je po prikupljanju brojnih materijalnih dokaza, među kojima je bilo više vještačenja, utvrdila da se nije radilo o nesrećnom slučaju niti o krivici pilota.

"Kada sam utvrdila da postoji nečija krivična odgovornost, odlučeno je da predmet ustupimo dalje Tužilaštvu BiH, koje po zakonu ima nadležnost nad avionskim nesrećama", navela je Petkovićeva.

Ona je dodala da se radi o jako komplikovanom predmetu, te da je to i glavni razlog zašto je istraga trajala toliko dugo.

"Utvrđivali smo da li se radi o nesreći, da li je pogriješio pilot, da li ima osumnjičenih, odnosno da li će neko biti krivično gonjen", objasnila je Petkovićeva.

Sa druge strane, Duško Grmuša, koji je u vrijeme pada aviona bio predsjednik Padobranskog kluba "Banjaluka", čijih je pet članova izgubilo život, kaže da mu je sve, što se tiče dosadašnje istrage, u potpunosti sumnjivo. Upitan kako komentariše to što je istragom utvrđena nečija krivična odgovornost, on kaže da nije uznemiren.

"Nemam nijednog razloga za uznemirenost. To je, nažalost, jedna nesreća i tako će biti i utvrđeno", ističe Grmuša.

Utvrđeno je da se nije radilo o nesrećnom slučaju niti o krivici pilota

Podsjetimo, Okružno tužilaštvo Banjaluka je utvrdilo da nije nadležno za istragu u ovom predmetu, te ga je proslijedilo Tužilaštvu BiH, što pojedini pravnici ocjenjuju pogrešnim. Faruk Balijagić, pravni ekspert, tvrdi da je čista izmišljotina da su avionske nesreće u nadležnosti Tužilaštva BiH.

"Decidno je navedeno koja su to krivična djela u nadležnosti Tužilaštva BiH, a to zasigurno nisu avionske nesreće. Jedino što se prepliće s entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvom BiH jeste organizovani kriminal", naveo je Balijagić.

Objašnjava da avionska tragedija koja se dogodila u Zalužanima nema nikakav međunarodni karakter.

"Čak i da ima ove elemente, posljedice su nastale na teritoriji RS i prema tome nadležnost u vođenju istrage je na Okružnom tužilaštvu Banjaluka", zaključio je Balijagić.

Ipak, Okružno tužilaštvo Banjaluka predmet je proslijedilo Tužilaštvu BiH, iz kojeg detalje ne iznose, a uz to i dalje nije jasno kada će sarajevski Fakultet za saobraćaj i komunikacije da dobije preostali novac za vještačenje koje vrši. Naime, vještačenje košta ukupno 38.000 maraka, a Okružno tužilaštvo Banjaluka je kao predujam isplatilo tek 9.000.

"Preostao nam je još fizički uvid u dijelove motora aviona. Obaviješteni smo od tužiteljice iz Banjaluke da je slučaj upućen državnom tužiteljstvu, odakle nas nisu ni kontaktirali. Kako će to ići dalje, ja ne znam", ističe Samir Čaušević, dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo.

Upitan hoće li, nakon što vještačenje završe, rezultate predati nadležnom tužilaštvu prije nego što dobiju preostali novac, on daje jasan odgovor.

"Nećemo, zašto bismo to radili? Imate angažman, odgovoran posao i dajete materijale gdje ćete ići sutra po sudu, a da ne budete plaćeni za to. Neće niko da pristane na to", odgovara Čaušević.

Najteže je u svemu, sigurno, roditeljima pokojnih Alena Crnalića (24), Nemanje Goronje (32), Stefana Karanovića (24), Nikole Stevića i Srđana Kosića, koji pravdu čekaju već 17 mjeseci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije