Hronika

Iz trezora ukradeno čak 1,6 miliona KM?

Iz trezora ukradeno čak 1,6 miliona KM?
Iz trezora ukradeno čak 1,6 miliona KM?

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH sumnja da je iz trezora Centralne banke BiH u Sarajevu ukradeno mnogo više od 600.000 KM, možda čak i 1,6 miliona maraka, kazao je tužilac Ismet Šuškić.

Tužilac je ovu ocjenu iznio juče u Sudu BiH na ročištu o određivanju pritvora službeniku Centralne banke BiH Nedžadu Bajraktareviću, uhapšenom u ponedjeljak naveče zbog sumnje da je iz trezora bake ukrao 600.000 KM. Poslije ovog ročišta, uvaživši argumente Tužilaštva BiH, Sud je Bajraktareviću odredio pritvor od 30 dana.

Iznoseći razloge zbog kojih bi Sud Bajraktarevića trebalo da zadrži u jednomjesečnom pritvoru tužilac je istakao da je uhapšeni službenik Centralne banke u izjavi policiji i Tužilaštvu BiH potpuno priznao da je uzeo novac iz trezora, u periodu od 2012. do 2014. godine. Tužilac Šuškić upozorio je da bi Bajraktarević boravkom na slobodi mogao uticati na istragu, na svjedoke ili uništiti i sakriti dokaze.

"On je priznao da je uzeo 600.000 KM, ali Tužilaštvo ne zna kakvo je stanje u trezoru i nemamo uvid. Sumnjam da je šteta mnogo veća, možda čak i 1.600.000 KM. To želimo utvrditi istragom", upozorio je Šuškić.

RASIPANJE: Objasnio je da je Bajraktarević polovinu sume od 600.000 KM, prema vlastitom priznanju, već potrošio dajući novac rođacima, prijateljima, ali i svojim kolegama u Centralnoj banci, gdje je do hapšenja radio kao suključar, odnosno referent za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove. Zbog ove činjenice tužilac strahuje da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao uticati na svoje radne kolege i privoljeti ih da svjedoče u njegovu korist prije nego što ih Tužilaštvo stigne ispitati kao svjedoke

"Osumnjičeni se nije mogao izjasniti gdje je preostalih 300.000 KM pa bi taj novac mogao sakriti ako bude na slobodi. Istražni organi će u narednom periodu tragati za ovim novcem", obrazložio je tužilac.

Najavio je da Tužilaštvo BiH u istrazi, koja je tek počela, namjerava identifikovati i kao osumnjičene saslušati Bajraktarevićeve saučesnike.

"Planiramo saslušati članove komisija za kontrolu trezora Centralne banke zbog njihovih izvještaja u kojima piše da je sve regularno i da nema manjka, što potvrđuje da su kontrole provodili rutinski i bez provjera", naglasio je Šuškić, dodavši da su do sada saslušani brojni svjedoci, među njima i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, Sadik Kadrić, direktor Glavne jedinice banke Sarajevo u kojoj je Nedžad Bajraktarević radio, te njegove kolege iz trezora koje su krađu otkrile i prijavile.

DETALJI: Tužilac je, pozivajući se na saslušanje Bajraktarevića, iznio i detalje kako je ovaj službenik Centralne banke uspio uzeti 600.000 KM iz trezora. Kao referent u trezoru Bajraktarević je mogao raspolagati novcem, jer ga je "zaprimao i uplaćivao komercijalnim bankama". No, on je novčanice u apoenima od 200 maraka, u tri navrata, uzeo za sebe a na police, gdje je trebalo da stoji pravi novac, ostavljao obični papir, stiropor i plastificirane folije preko kojih je, kako procedura i nalaže, stavljao vrpce i svoj potpis. Uviđajem, koji su u ponedjeljak izvršili pripadnici sarajevske policije, na ovim vrpcama su i pronađeni tragovi koji potvrđuju da iza ove prevare stoji Bajraktarević.

Kamere video-nadzora u ovom dijelu sjedišta Centralne banke, prema neslužbenim informacijama, u spornim momentima bile su isključene, što je i omogućilo nesmetano uzimanje novca.

Odbrana se usprotivila određivanju pritvora Nedžadu Bajraktareviću ističući da za to nema razloga, jer jer već u potpunosti priznao da je počinio krivično djelo pronevjere u službi i ponudio da vrati ukradeni novac.

SARADNJA: Braniteljica Binasa Abaspahić ustvrdila je da bi se nesmetana istraga Tužilaštva mogla osigurati i ako Sud osumnjičenom odredi zabranu napuštanja mjesta boravišta te naglasila da je on spreman sarađivati sa Tužilaštvom BiH. Ona smatra da, ako ostane u pritvoru, Bajraktarević ne može vratiti 300.000 KM, koliko mu je ostalo nakon krađe.

"Izjavu osumnjičenog treba provjeriti. Cilj ovog postupka biće opravdan kad u cijelosti nadoknadi štetu, a ne vidimo da se to brzo može desiti. Neka odmah uplati 300.000 KM i mi ćemo biti spremni dati saglasnost da se pritvor zamijeni mjerom zabrane", odgovorio je tužilac Ismet Šuškić.

Iz Suda BiH saopštili su da pritvor Bajraktareviću može trajati do 9. januara 2015. godine ili do nove odluke Suda.

U Centralnoj banci juče nisu mogli govoriti više o krađi novca iz njihovog trezora. Podsjetili su na svoje saopštenje od prekjuče, u kojem su naveli da su nedostatak novca otkrili internom kontrolom, da su oni slučaj prijavili policiji i da je, dok traje istraga, suspendovano devet službenika Centralne banke.

Spreman da vrati sav novac

Nedžad Bajraktarević, osumnjičen za pronevjeru u službi, izjavio je juče u Sudu BiH da boravak u pritvoru sigurno neće izdržati. Objasnio je da je bolestan, da ima tri medicinske dijagnoze i da je neosuđivani otac četvoro maloljetne djece.

"Nemam šta kriti. U startu sam sve rekao. Odmah sam bio spreman da vratim novac, rukovodioci u banci bili su spremni da se dogovorimo, ali onda su, iz meni nepoznatih razloga, sve zbrzali i prijavili", kazao je Bajraktarević ponovivši da je spreman vratiti ukradeni novac s pismenim dokazom odakle potiče.

Prije nego što je angažovan u trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke, Bajraktarević je od 2001. godine radio kao kontradiverzioni operativac u Službi za fizičku sigurnost ove banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije