Hronika

Pratite nas na Google news

JZU Bolnica Gradiška o slučaju smrti porodilje Jovane Šinik: Preduzeli smo sve potrebne mjere

JZU Bolnica Gradiška o slučaju smrti porodilje Jovane Šinik: Preduzeli smo sve potrebne mjere
JZU Bolnica Gradiška o slučaju smrti porodilje Jovane Šinik: Preduzeli smo sve potrebne mjere
N.N.

GRADIŠKA - Imajući u vidu bol i nenadoknadiv gubitak Ranka Šinika, supruga nedavno preminule porodilje Jovane Šinik, želimo da kažemo da je to tragičan događaj koji je duboko potresao sve zaposlene u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica Gradiška i da obavijestimo javnost da smo s ciljem utvrđivanja činjenica i eventualne odgovornosti preduzeli niz mjera propisanih zakonom i drugim aktima, saopštili su iz Bolnice Gradiška.

Iz ove ustanove navode kako je Vlado Marjanović, direktor Bolnice, vodeći se etičkim vrijednostima i načelima odgovornosti, odmah poslije tragičnog događaja donio odluku kojom je dr Dragan Janjić razriješen s mjesta načelnika Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo te podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka i donio rješenje o udaljenju Janjića sa posla do okončanja disciplinskog postupka.

"Pored toga, sve nadležne institucije i istražni organi obaviješteni su o tragičnom događaju i o optužbama koje se odnose na nesavjestan rad i da je Janjić primio mito. Odlukom direktora sve kapacitete i dokumentaciju stavili smo na raspolaganje nadležnim institucijama i istražnim organima", kažu u ovoj bolnici i dodaju da disciplinski postupak još traje.

"Mi nemamo nikakve informacije da je javno tužilaštvo završilo istragu u ovom slučaju, a od rezultata istrage zavisiće i preduzimanje mjera ukoliko bude utvrđena odgovornost nekog od radnika", kažu u Bolnici.

Iz ove ustanove potvrđuju da je Ranko Šinik uz žalbu na rad Janjića dostavio izjave šest drugih lica koja tvrde da su Janjiću dali različite novčane iznose za izvršenje zdravstvenih usluga.

"Djelimično je odbačen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Janjića u odnosu na tih šest prijava zbog zastarjelosti. Izjave su se odnosile na događanja starija od šest mjeseci pa je nastupila zastara za vođenje disciplinskog postupka. Na drugoj strani kategorično odbacujemo tvrdnje da je direktor Marjanović došao na protest u Gradišci kako bi branio Janjića. Direktor je osjećao moralnu potrebu i odgovornost da u ime svih zaposlenih izrazi žaljenje zbog smrti Jovane Šinik, da sugrađane obavijesti o preduzetim mjerama i da će u slučaju da budu dokazani propusti u radu biti preduzete odgovarajuće mjere", kažu u ovoj bolnici.

Što se tiče navoda o razlici u težini djeteta, u ovoj bolnici kažu da zbog hitnosti transporta nisu ni vršena mjerenja bebe, već je ona odmah po porodu upućena u UKC RS Banjaluka.

"Zbog hitnosti popratna medicinska dokumentacija koja se obavezno popunjava je pisana u velikoj brzini i došlo je do tehničke greške jer je pisana na obrascu s ranijeg poroda. Takođe, nije bilo vremena da se dokumentacija ispravlja na računaru već je to urađeno ručno, što je i vidljivo", ističu u gradiškoj bolnici, odakle i podsjećaju da je Komisija za vanredni stručni nadzor, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, utvrdila da je porodilji Jovani Šinik pružena adekvatna zdravstvena zaštita propisana protokolima Svjetske zdravstvene organizacije i da je JZU Bolnica Gradiška ispunjavala sve uslove koji se tiču prisutnosti stručnog osoblja (specijalisti ginekologije i akušerstva, pedijatrije, anestezije i transfuzijske medicine), opremljenosti potrebnim medicinskim instrumentima i snabdjevenosti potrebnim lijekovima, krvnim derivatima i sanitetskim materijalom.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije