Hronika

Pratite nas na Google news

Jašarević osuđen na 42 godine zatvora

Jašarević osuđen na 42 godine zatvora
Jašarević osuđen na 42 godine zatvora
J. Gudelj

MOSTAR - Mostarac Jasminko Jašarević (26) osuđen je jučer pred Županijskim sudom u Mostaru na jedinstvenu kaznu od 42 godine zbog ubojstva Ante Tonče Borasa (68), koje se dogodilo u prosincu 2004. godine.

Obrazlažući presudu sudac Hamo Kebo rekao je kako Sud uzima u obzir to što je Jašarević već osuđen na 22 godine zatvora zbog ubojstva starice Ramize Rahimić (71), koju je ubio u njenom stanu u Mostaru krajem studenog 2005. godine.

''Osuđeni je priznao krivnju i o tome nema spora. Policiji je poznat po desecima kaznenih djela. Kada je riječ o ubojstvu mostarskog fotografa Ante Borasa, istragom je utvrđeno da su osuđeni Jašarević i ubijeni Boras na noć ubojstva zajedno pili pivo i vino u Borasovu stanu. Kasnije tijekom večeri Jašarević je Borasu nožem prerezao grkljan i dušnik nakon čega je žrtva na smrt iskrvarila. Motiv ovoga ubojstva je bilo koristoljublje, kao i kod svih Jašarevićevih zlodjela`, rekao je sudac Kebo.

Nakon gotovo dvogodišnje istrage policija je prošle godine identificirala Jašarevića kao ubojicu Ante Borasa i to pomoću DNA analize i uzetih otisaka s lica mjesta . Nakon tih saznanja Jašarević je i priznao ovo ubojstvo. Na ulaznim vratima Borasovog stana nije bilo tragova oštećenja što je upućivalo na činjenicu da su se ubojica i žrtva poznavali. To je kasnije i dokazano jer je policija utvrdila kako je Jašarević imao seksualni kontakt sa svojom žrtvom.

Slično je bilo i u slučaju starice Ramize Rahimić iz Mostara koju je Jašarević silovao i potom ubio, a iz njenog stana je ukrao zlatni nakit. Ubojica je u studenom 2005. godine ušao u stan Ramize Rahimić preko balkona, srušio na pod i gušenjem izazvao smrt. Ubio ju je golim rukama, baš kao i Marijana Šokčevića, kojega je ubio 2000. godine u njegovoj kući u Brčko distriktu.

Marijan Šokčević živio je sam u kući, a ostatak njegove obitelji i rodbine u susjednoj Republici Hrvatskoj. Posljednji put je viđen, navodno, dva dana prije smrti u poslijepodnevnim satima. Njegovo tijelo pronašli su susjedi koji su došli u kuću s obzirom da ga nisu dugo vidjeli. Odmah su pozvali policiju, ali slučaj njegova ubojstva na rješenje je čekao punih šest godina. Jašareviću još nije suđeno za ovaj zločin.

S osmijehom pratio izricanje kazne

Osuđeni Jasminko Jašarević tijekom izricanja presude cinično se podsmjehivao i odavao dojam kao da mu nije stalo što je osuđen na jednu od najdužih kazni u kratkoj povijesti pravosuđa FBiH. Nakon što mu je izrečena kazna nije pokazivao znakove iznenađenja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije