Hronika

Jedan drogu čuvao, drugi tražio kupce, treći rasturao

Jedan drogu čuvao, drugi tražio kupce, treći rasturao
Foto: N.N. | Jedan drogu čuvao, drugi tražio kupce, treći rasturao

SARAJEVO - Trojica muškaraca, od čega dvojica iz BiH, a jedan iz Srbije, optuženi su za međunarodni šverc velike količine skanka iz Albanije, s tim da je, sudeći po optužnici, jedan drogu čuvao, drugi tražio kupce, a treći je rasturao.

Da su kao članovi organizovane grupe učestvovali u krijumčarenju droge, Tužilaštvo BiH je optužilo ranije osuđivanog Stjepana Lazarevića Bracu (65) iz Pala, kao i Bojana Segića Debelog (41) iz Prnjavora, te Vlastimira Tomića (58) zvanog Šuker - Šuca iz Valjeva.

Terete ih da su od marta do maja ove godine kupovali i prevozili, te posredovali u daljoj međunarodnoj prodaji skanka koji je nabavljan iz Albanije, te transportovan prema BiH i Austriji. Optužnicom je opisana precizna uloga svakog od njih.

"U optužnici se navodi da je Lazarević drogu držao i skladištio, dok je Tomić pronalazio kupce, a Segić prodavao i isporučivao krajnjim kupcima", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je trojac tri puta u BiH za ugovorene iznose dogovario otkupe i isporuke ukupno oko 15 kilograma skanka.

"Tokom pretresa Segićeve kuće pronađeno je i oduzeto 45 kilograma uskladištenog folijarnog đubriva - agrostemina, čija tržišna vrijednost iznosi 32.858 KM. Taj agrostemin je bez potrebnih propisanih dozvola i carinske kontrole iz Srbije u BiH, čamcem preko rijeke Drine, prokrijumčario Tomić, a po prethodnom dogovoru sa Segićem", navodi se u optužnici.

Lazarevića, koji je otac ubijenog Miroslava Lazarevića (32), te preostalu dvojicu muškaraca, uhapsili su sredinom maja policajci u međunarodnoj akciji "Nasljednik".

Tada je objavljeno da su oni, u simuliranom otkupu, narkotike dva puta prodali i prikrivenim istražiocima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

"Nasljednik" je pretresao vozila i kuće na području Istočnog Sarajeva, Pala, Banjaluke i Prnjavora. U pitanju je ukupno pet lokacija.

Istražioci su tada otkrili da je dio droge, koja je stizala iz Albanije, prodavan u BiH, a dio je krijumčaren prema EU, gdje kilogram na ilegalnom narko-tržištu dostiže cijenu od 3.000 evra.

"Nezavisne" su ranije objavile da je MUP RS Stjepana Lazarevića Bracu počeo pratiti nakon što je okončana istraga u vezi sa ubistvom njegovog sina.

Na kraju se ispostavilo da je istragu protiv njega vodilo i Tužilaštvo BiH, pa su je okončali zajedničkim snagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije