Hronika

Jedan migrant udario policajca, drugi Bišćanima upao u stan

Jedan migrant udario policajca, drugi Bišćanima upao u stan
Foto: Arhiva / Jelena Đurđević | Jedan migrant udario policajca, drugi Bišćanima upao u stan

BIHAĆ - Bezbjednosna situacija po pitanju migranata u Unsko-sanskom kantonu sve se više pogoršava, što dokazuje i protekli vikend, kada su zabilježena dva nova krivična djela čiji su glavni akteri strani državljani.

U nedjelju dvojica migranata u Bihaću napala su policajca te mu nanijela lakše tjelesne povrede.

Prema riječima Snježane Galić, portparola MUP-a USK, policijska patrola je u noćnim satima u Bosanskoj ulici zatekla dvojicu stranih državljana kako konzumiraju alkohol. Kako bi ih identifikovali, policajci su od njih zatražili lične dokumente, ali su migranti ignorisali njihov zahtjev te nastavili da piju. Nakon insistiranja policajca, jedan od migranata je fizički nasrnuo na njega i udario ga po desnoj ruci.

Na lice mjesta ubrzo je stiglo pojačanje pa je policija lišila slobode pomenute dvije osobe i utvrdila kako su u alkoholiziranom stanju. Kod njih nisu zatekli nikakvu dokumentaciju, a nakon popunjavanja potrebnih upitnika  utvrđeno je da se radi o A.B. (22) i M.A. (33), obojica iz Maroka. Nad njima je sprovedena kriminalistička istraga zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

U subotu policija je evidentirala i provalu migranta u stan u centru Bihaća.

Bišćanin A.B. (38) policiji je prijavio da je u stanu zatekao stranog državljanina. Kako je utvrđeno, A.B. je nakratko napustio stan ostavivši otvorena vrata, što je migrant iskoristio. Supruga prijavitelja, koja se nalazila u stanu, primijetila je nepoznatog muškarca te je pokušala fizički da ga izgura napolje. U tom trenutku A.B. se vratio kući i zatekao migranta, kojeg je potom izveo iz zgrade i uspio zadržati do dolaska policajaca.

"Utvrđeno je kako se radi o avganistanskom državljaninu Y.R. (27), kojeg su preuzeli policijski službenici i trenutno se radi na utvrđivanju činjenica o ovom događaju", saopćili su iz policije.

Oni nisu željeli spekulisati o tome da li se radi o navodnom pokušaju silovanja, kako su prenijeli neki portali, rekavši kako će odgovor na to pitanje dati istraga.

Prema riječima Anela Ramića, ministra unutrašnjih poslova USK, u proteklom periodu evidentirano je više od dvadeset krivičnih djela čiji su akteri migranti. I pored toga, on smatra kako policija u ovom kantonu i dalje drži situaciju pod kontrolom, ali upozorava kako bi se, dolaskom jeseni i zime, broj krivičnih djela mogao značajno povećati, a to se posebno odnosi na moguće krađe i provale.

Prema informacijama iz policije, u prvih šest mjeseci ove godine legitimisano je 3.864 stranih državljana, od čega 934 lica u Velikoj Kladuši, a ostatak u Bihaću. Istaknuto je kako 150 stranih državljana samovoljno boravi u nedovršenoj i devastiranoj zgradi Doma penzionera, čije je zatvaranje najavljeno ove sedmice.

Premijer USK Husein Rošić najavio je da će uskoro na tri lokacije u USK biti formirani prihvatni centri, gdje će biti izmješteni migranti, i da će na taj način biti uspostavljen efikasniji nadzor nad njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije