Hronika

Jednomjesečni pritvor Ćufuroviću zbog terorizma

Jednomjesečni pritvor Ćufuroviću zbog terorizma
Foto: Klix | Jednomjesečni pritvor Ćufuroviću zbog terorizma

SARAJEVO - Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor od 30 dana Ibru Ćufuroviću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

 

Pritvor od 30 dana određen je 20. aprila zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog i može trajati najduže 30 dana od dana lišenja slobode, odnosno do 20. maja ili druge odluke Suda, saopšteno je danas iz Suda BiH.

Ćufurović je uhapšen 20. aprila po međunarodnoj potjernici od 15. decembra 2015. godine.

Sud BiH stavio je van snage ranije rješenje od 15. decembra 2015. godine, za određivanje pritvora osumnjičenom Ćufurović, a donesena je i naredba o povlačenju naredbe Suda BiH, od 15. decembra 2015. godine, za raspisivanje potjernice.

Federalni mediji prenijeli su ranije da je Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, osumnjičen za učešće na stranim ratištima, deportovan je 20. aprila iz Sirije u BiH.

Ćufurović koji je iz Sirije deportovan 20. aprila boravio je u zatvorskom dijelu kampa "Roj" na sjeveroistoku te zemlje zajedno sa Arminom Čurtom iz Sarajeva.

Obojica su se našli u kampu "Roj" u Siriji, gdje su završili kao kurdski zarobljenici i bili su pod nadzorom SAD, a za njima su u međuvremenu raspisane međunarodne potjernice.

Ćufurović je u Siriju otišao 2013. godine, nakon što je postao punoljetan. Ranije je čuvao ovce kod Bilala Bosnića, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam.

Federalni mediji prenijeli su da se na crvenoj Interpolovoj potjernici, osim Ćufurovića, nalazi još 11 muškaraca iz BiH koji se terete za terorizam.

Prema dostupnim, ali nepotvrđenim informacijama, u Siriju i Irak je iz BiH otišlo 240 lica i oko 80 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije