Hronika

Pratite nas na Google news

Jerko Ivanković Lijanović na izdržavanju kazne

Jerko Ivanković Lijanović na izdržavanju kazne
Foto: Arhiva | Jerko Ivanković Lijanović na izdržavanju kazne
Srna

ZENICA - Bivši ministar u Vladi Federacije BiH (FBiH) i lider stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović nalazi se u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Zenici na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne, prenose federalni mediji.

Vrhovni sud FBiH pravosnažno je osudio Lijanovića na sedam godina zatvora po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području ovog kantona i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

Pravosnažnom presudom od 1. oktobra prošle godine, Lijanoviću se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima od 653.000 KM.

S obzirom na to da je riječ o pravosnažnoj presudi koja je objavljena još 1. oktobra prošle godine, Lijanoviću je u januaru stigao poziv za izdržavanje kazne, a njegova žalba za odgađanje izvršenja kazne nedavno je odbijena.

Tada je Lijanović tražio odgađanje zbog slanja apelacije Ustavnom sudu BiH, ali i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i još osam lica u Sudu BiH u toku je i obnovljeni postupak, nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom su zbog organizovanog kriminala, pranja novca, poreskih utaja, te falsifikovanja ili uništavanja poslovnih knjiga i isprava, osuđeni na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije