Hronika

Jesu li graničari žmirili na Snežičeve prelaske preko granice?

Jesu li graničari žmirili na Snežičeve prelaske preko granice?
Foto: N.N. | Jesu li graničari žmirili na Snežičeve prelaske preko granice?

SARAJEVO, BANJALUKA - Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije (GP) BiH sprovodi dva odvojena postupka protiv svojih službenika, a cilj je da se utvrdi da li je bilo eventualnih propusta prilikom graničnih kontrola Roka Snežiča, kontroverznog slovenačkog biznismena, koji je pod lupom istražnih organa i u BiH i u Sloveniji.

Mediji su pisali da je Snežič, nakon što su ga bezbjednosne službe BiH označile kao prijetnju po nacionalnu i ekonomsku sigurnost, 31. decembra 2020. godine napustio BiH, te da je, navodno, 28. februara 2021. godine ilegalno ušao u BiH, a potom dan kasnije napustio BiH na graničnom prelazu Gradiška.

Na naš upit, koji se odnosi na prelazak bh. granice Roka Snežiča, iz GP BiH potvrdili su nam da njihova Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu sprovodi dva odvojena postupka. Čini se da je jedan već pred epilogom.

"U jednom je sproveden interni postupak, te je pokrenut stegovni postupak protiv jednog policijskog službenika GP BiH zbog sumnji da je počinio težu povredu službene dužnosti", rekli su za "Nezavisne novine" iz GP BiH.

U drugom postupku, kako su nam rekli iz GP BiH, u toku su preliminarne provjere. Nakon njih će Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GP BiH, u skladu s utvrđenim činjenicama, predložiti adekvatne mjere.

"Ukoliko se utvrdi da je u radnjama policijskih službenika, a u vezi sa prelaskom državne granice Roka Snežiča, bilo radnji koje upućuju ili se utvrdi da postoji sumnja u povredu službene dužnosti, biće predloženo sprovođenje internog, odnosno stegovnog postupka", uvjeravaju iz GP BiH.

Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, Snežič stoji iza masovnog otvaranja fantomskih preduzeća u Banjaluci, a firma "Moj pravnik", čiji je on osnivač, pod lupom policije je bila početkom marta, u međunarodnoj akciji "Zajam", koju su pripadnici MUP-a Srpske izveli u saradnji s kolegama iz Hrvatske i Slovenije.

Kako su tada potvrdili naši izvori, tom akcijom je obuhvaćeno više osoba, a sumnja se da su omogućili izvlačenje više miliona evra iz slovenačkih firmi. Naši sagovornici su potvrdili da su sve informacije koje je MUP Srpske prikupio preko Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka proslijeđene slovenačkim kolegama.

Iz MUP-a Slovenije za "Nezavisne novine" su rekli da se u ovom predmetu vodi pretkrivični postupak. Istovremeno, zvanično nam je potvrđeno da se Snežičem bavi pravosuđe u BiH, odnosno brčansko tužilaštvo, koje je taj predmet preuzelo od Tužilaštva BiH.

"Taj predmet je otvoren. Tužilaštvo Brčko distrikta preduzima sve radnje iz svoje nadležnosti radi donošenja zakonite i pravilne tužilačke odluke", rekli su nam iz ovog tužilaštva.

Kada je riječ o Snežiču, portal Capital je, podsjetimo, pisao da je Srpska postala offshore destinacija i da su Slovenci u Banjaluci otvorili 200 fantomskih firmi, kao i da najveću ulogu u tome ima upravo taj kontroverzni slovenački biznismen.

Objavljeno je i da posrednici u otvaranju firmi u Banjaluci, preko kojih državljani Slovenije izbjegavaju plaćanje visokih poreza u svojoj državi, vode pravi mali rat za svakog klijenta, te je, pored Snežiča, još nekoliko organizatora i posrednika uočilo Banjaluku kao atraktivnu destinaciju.

Snežič je ranije potvrdio da je preko svojih firmi posredovao u brojnim slučajevima u kojima su državljani Slovenije odlučili da preko Banjaluke sačuvaju novac zarađen iz poslovanja u Sloveniji, ali i dodao da je sve u skladu sa zakonom, odnosno da se ne radi o poreskoj utaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije