Hronika

Jozi Jasaku 31 godina robije zbog dvostrukog ubistva i ranjavanja

Jozi Jasaku 31 godina robije zbog dvostrukog ubistva i ranjavanja
Foto: N.N. | Jozi Jasaku 31 godina robije zbog dvostrukog ubistva i ranjavanja

GRUDE – Županijski sud u Širokom Brijegu osudio je Jozu Jasaka (51) iz Gruda na 31 godinu zatvora zbog ubistva Velimira Bušića (60) i Matu Grizelja (34), te ranjavanja Žarka Galića (74) i Ante Galića (26).

Jasak je optužen je da je 4. avgusta prošle godine, oko dva sata poslije ponoći, u mjestu Gorica, opština Grude, tokom proslave zaštitnika župe, pucnjima iz kalašnjikova ubio Bušića i Grizelja, te ranio Žarka i Antu Galića.

Navedenom presudom sud je Jozu Jasaka za ubistvo Mate Grizelja osudio na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, a ubistvo Velimira Bušića 11 godina. Za pokušaj ubistva Žarka Galića dobio je kaznu od šest godina zatvora, a Ante Galića pet.

Podsjećamo, brojni očevici i svjedoci rekli su da je ispred ugostiteljskog objekta "Zmaj" tokom veselja izbila svađa, nakon čega je Jasak počeo prevrtati stolove i stolice, te je udaljen iz bašte kafane, s tim što je tada zaprijetio da će se vratiti s puškom, što je, nažalost, i učinio, te osuo rafale po ljudima.

Optužnicu, koja Jaska tereti za dva ubistva i dva pokušaja ubistva, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, podiglo je Kantonalno tužilaštvo ZHK, a potvrdio ju je Kantonalni sud Široki Brijeg.

"Optuženom se stavlja na teret da je 4. avgusta iz kalašnjikova, u namjeri da ubija, ispalio 16 hitaca u pravcu vitalnih dijelova tijela četvorice muškaraca. Bušić i Grizelj su podlegli na mjestu, dok je hicima koje je ispalio iz automatske puške Žarku Galiću nanio teške, po život opasne povrede, a Anti Galiću lake povrede", navodi se u optužnici.

Osim toga, terete ga i da je pucao u pravcu velikog broja ljudi koji su u panici i strahu padali po podu.

"Preskakali su jedni preko drugih bježeći na sve strane", navodi se u optužnici.

Mještani su optuženog, dodaje se, uspjeli savladati te su mu otrgnuli oružje i pozvali policiju, nakon čega su policajci stigli i uhapsili Jaska.

Terete ga, između ostalog, i da je prethodno nabavio dva kalašnjikova i više od 20 metaka, znajući da su nabavka i držanje ovih pušaka građanima zabranjeni.

To oružje i municiju, kako ga terete, držao je u kući sve do 4. avgusta oko dva sata, kada je s kalašnjikovom i 16 metaka, tokom proslave zaštitnika župe, ubio dvije osobe, a dvije ranio.

"Potom mu je to oružje otrgnuto, a drugo je pronađeno u kući tokom pretresa", piše u optužnici.

Ubijeni Bušić je, prema dostupnim informacijama, bio poznati preduzetnik i vlasnik grudskog "Vebuscha", te jedan od osnivača HDZ 1990 i bivši poslanik u Skupštini ZHK

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije