Hronika

Kajkut: Prijavljen još jedan slučaj obljube štićenice u Domu "Rada Vranješević"

Kajkut: Prijavljen još jedan slučaj obljube štićenice u Domu "Rada Vranješević"
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Kajkut: Prijavljen još jedan slučaj obljube štićenice u Domu "Rada Vranješević"

BANJALUKA - Vladimir Kajkut, direktor Doma "Rada Vranješević" u Banjaluci, potvrdio je "Nezavisnim novinama" da su policiji prijavili još jedan slučaj mogućeg uznemiravanja i obljube štićenice ove ustanove zbog čega je prijavljen jedan radnik koji takođe obavlja poslove portira.

Prijavila ga je za polno uznemiravanje 17. janaura i uprava Doma je kako je naveo odmah pokrenula disciplinski postupak protiv tog radnika i suspendovali ga.

"Policija je obaviještena, ali još nisu dolazili kod nas da izuzimaju dokaze", kazao je Kajkut. 

Kako je rekao, pomenuta djevojčica je pod stručnim nadzorom i stabilno.

Prema njegovim riječima predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite sproveli su stručni nadzor nad ovom ustanovom te im je predao kompletnu dokumetaciju.

"Pripremljen je izvještaj o radu za sve što smo uradili u proteklom periodu i nekih mjera. Po mom mišljenju pozitivan je izvještaj. Vidjećemo kako će oni to prezentovati, ali generalno su zadovoljni  sa stanjem u domu", rekao je Kajkut.

Podsjećamo da je zbog obljube trinaestogodišnje djevojčice prijavljen portir A.K. (42) kojem je određen pritvor zbog sumnje da je počinio obljubu sa djetetom mlađim od 15 godina. Njega je prijavio vaspitač kojem se kako saznajemo djevojčica žalila da je imao određene odnose s njom. 

Uhapšen je u petak 28. janaura i nakon ispitivanja u policiji i tužilaštvu njemu je Okružni sud u Banjaluci odredio pritvor.

Prema nezvaničnim informacijama on je uhapšen mjesec dana nakon prijave odnosno, nakon hapšenja Modričanina  E. H. (25) kojeg sumnjiče da je takođe zlostavljao ovu djevojčicu. Modričaninu je 28. janauara određen jednomjesečni pritvor. 

Prema riječima Kajkuta 17. decembra kada je privaljen A.K. oni su odmah pokrenuli disciplinski postupak i suspendovali ga.

Disciplinska komisija Doma nije utvrdila veće nezakonitosti, ali je portir kažnjen sa odbijanjem od plate u periodu od tri mjeseca. On je nakon toga u skladu sa pravilima o disciplinskoj odgovornosti vraćen na posao. 

Suspenzija portira trajala je tako dvije sedmice i to za vrijeme disciplinskog postupka od 17. decembra kada je slučaj prijavljen do 31. decembra prošle godine.

Kajkut je istakao da je A. K. sada ponovo suspendovan nakon što je uhapšen i pritvoren, a ta suspenzija će trajati do okočanja krivičnog postupka.  

Kako smo ranije pisali pomenuta djevojčica je sa 11 godina smještena u Dom "Rada Vranješević" nakon što je otkriveno da ju je baba podvodila starijem muškarcu. 

Takođe smo pisali da je ona priznala krivicu i u februaru 2020. godine osuđena na sedam godina zatvora. 

U ovom slučaju je  zlostavljač djevojčice Simo S. dobio 12 godina robije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije