Hronika

Kako je saradnik vođe krijumčara migranata iz BiH policiji odao migrantsku rutu

Kako je saradnik vođe krijumčara migranata iz BiH policiji odao migrantsku rutu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL | Kako je saradnik vođe krijumčara migranata iz BiH policiji odao migrantsku rutu

Kanal kojim su u blizini Plitvičkih jezera migranti ilegalno prebacivani iz BiH u Hrvatsku raskrinkan je zahvaljujući osobi koja je najprije bila među krijumčarima, a zatim je odlučila sarađivati sa policijom. U pitanju je čovjek čije djelovanje omogućava Zakon o kaznenom postupku i koristi ga kao dio posebnih dokaznih radnji.

Tako je saradnik istražilaca dojavio na kojim će lokacijama ljudi biti prebacivani preko granice, te koliko će novca za to morati da plate.

Koliko je koštao šverc ljudi?

Utvrđeno je da je ova grupa od avgusta 2022. do juna 2023. preko granice prebacivala ljude za novčanu nagradu od 1.500 do 4.500 evra. Toliku cijenu plaćali su odrasli, dok je za djecu transfer bio upola jeftiniji, prenosi N1.

Sve je to opisao i saradnik koji je, kako proizlazi iz presude u koju smo dobili uvid, bio jedan od najbližih saradnika vođe kriminalnog lanca. Upravo je on bio jedan od onih koji su na području karlovačke i ličko-senjske županije preuzimali migrante koji bi s vodičima došli iz BiH.

Predavao ih je zatim vozačima koji su ih prevozili u Zagreb. Odatle im je transport bio organizovan do drugih zemalja Europske unije.

Ogromna zarada krijumčara

Saradniku je kroz ruke prošao i novac koji su plaćali migranti, a on ih je predavao drugim članovima krijumčarskog lanca.

Prema presudi jednom od aktera ove afere koji je priznao krivicu i nagodio se s USKOK-om na godinu i dva mjeseca zatvora, grupa u koju se infiltrirao saradnik policije prebacila je najmanje 138 stranaca.

Vođa grupe uspio je ilegalno zaraditi gotovo 170.000 evra. Njegovi saradnici dobili su manje iznose  – od 500 do 6.500 evra.

Prema presudi, jedan transfer 15 stranaca realizovan je 28. marta 2023. godine. Vodič ih je preko granice doveo do Donjeg Vaganca, nedaleko od Plitvičkih jezera. Saradnik je tada prenio uputstva od vođe grupe pa su dvojica vozača smjestila ljude u kombi i odvezla ih do autobuske stanice u Zagrebu.

Tamo su ih preuzeli drugi članovi krijumčarskog lanca i odvezli dalje. Ovaj transport plaćen je oko 18.000 evra. Na sličan način, kako je istražiocima opisao saradnik i ostali transferi realizovani su na sličan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije