Hronika

Kantonalni sud u Bihaću bez odluke o pritvoru Tigra

Kantonalni sud u Bihaću bez odluke o pritvoru Tigra
Foto: N.N. | Kantonalni sud u Bihaću bez odluke o pritvoru Tigra

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću danas na ročištu nije donio odluku o eventualnom određivanju pritvora za Hamdiju Abdića Tigra, ratnog komandanta 502. brigade Petog korpusa Armije RBiH, i još četiri osobe, koji su osumnjičeni za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića, nakon što je Tužilaštvo USK tražilo izuzeće ovog suda.

Predstavnici Tužilaštva najprije su tražili izuzeće sudije za prethodni postupak Reufa Kapića, koji je trebalo da odlučuje o ovom predmetu, a potom je zatraženo da o cijelom slučaju odlučuje neki drugi sud.

Ovakav zahtjev Tužilaštvo USK obrazložilo je sumnjom u nezavisnost Kantonalnog suda prilikom donošenja te odluke, tako da će o svemu konačnu odluku narednih dana donijeti Krivično vijeće ove pravosudne institucije.

Prije nekoliko dana Krivično vijeće uvažilo je žalbu Tužilaštva USK i ukinulo rješenje sudije za prethodni postupak kojim je ranije odlučeno da Hamdiji Abdiću Tigru i još petorici osoba, koji su osumnjičeni za ubistvo generala Šantića, ne bude određen pritvor, pa je ovaj predmet vraćen sudiji za prethodni postupak na ponovno odlučivanje.

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su 11. decembra, po nalogu Tužilaštva USK, Hamdiju Abdića Tigra i bivše pripadnike Vojne policije Dedu Karabegovića, Jasmira Topala, Envera Keranovića i Ramiza Bajramovića. Sumnjiče ih da su 9. marta 1995. godine u mjestu Ostrožac, općina Cazin, ubili Šantića.

Nakon što ih je policija predala Tužilaštvu USK, ova institucija je od Kantonalnog suda zatražila da se za njih izrekne jednomjesečni pritvor, što je odbio sudija za prethodni postupak, pa su Abdić i ostali pušteni na slobodu, a Tužilaštvo se žalilo na ovakvu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije