Hronika

Katica o slučaju Gačić: Ne može se ni na čiju riječ isplatiti novčana nagrada

Katica o slučaju Gačić: Ne može se ni na čiju riječ isplatiti novčana nagrada
Foto: tv1.ba/Ilustracija | Katica o slučaju Gačić: Ne može se ni na čiju riječ isplatiti novčana nagrada

SARAJEVO - Nagrada od 50.000 KM, koja je raspisana povodom informacija o Edinu Gačiću, osumnjičenom za više ubistava, ne može biti isplaćena ni na čiju riječ, rekao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Govoreći o nagradi obećanoj osobi koja će proslijediti informaciju o tome gdje se nalazi Gačić, Katica je prokomentarisao izjavu Sadmira Tarića koji tvrdi da je on imao informaciju koje su pomogle u njegovom lociranju.

"Vlada Kantona Sarajevo je jučer u jutarnjim satima donijela odluku o raspisivanju nagrade od 50.000 maraka za osobu koja bude imala informaciju koja će dovesti do Gačića. Ta odluka je stupila na snagu, a komesar je zadužen za proceduru isplate nagrade. Ali, ne može se ni na čiju riječ isplatiti novčana nagrada. Postoji policijski izvještaj. Na osnovu činjenica koje ćemo dobiti izvještajem će biti isplaćena nagrada. Bili smo hrabri i donijeli smo takve odluke. Ponosam sam na urađeno. Analizirat ćemo je li ovo bila dobra metoda", rekao je Katica za N1.

Izrazio je zadovoljstvo radom ministarstva na čijem je čelu kada je u pitanju potraga za Gačićem.

"Vrlo sam zadovoljan koordinacijom koja je vođena sa nivoa Federalne uprave policije - vrlo profesionalno i stručno, sve pohvale. Naš zadatak je bio da osiguramo građane Kantona Sarajevo. Prvi zahtjev Vlade Kantona Sarajevo je bio da se osigura veći broj policajca. Za to smo zadužili komesara (Mevludina Halilovića) i dobili smo policajce iz drugih kantona. Sinoć smo propustili spomenuti Direkciju za koordinaciju policijskih agencija i druge agencije. Svi smo bili na jednom zadatku. Preostaje nam da analiziramo ovaj predmet kako bismo vidjeli šta je bilo loše, a šta dobro", rekao je dodavši:

"Drago mi je da se građani osjećaju sigurno. Svi policajci su za pohvalu. Ova akcija Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je za divljenje".

Saglasan je sa stavom Federalnog ministra unutrašnjih poslova da je potrebno izvršiti centralizaciju u djelovanju policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na pitanje gdje su bili propusti u slučaju Gačić, odgovorio je:

"2003. je izmijenjeno krivično zakonodavstvo kada smo prešli na anglosaksonski sistem. Imamo problem da se za neuračunljive i osobe koje imaju bitno smanjenu uračunljivost ne može izricati mjera bezbjednosti, a ona upravo služi za ove osobe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije