Hronika

Kažnjeni za točenje alkohola maloljetnicima i pijanima

Kažnjeni za točenje alkohola maloljetnicima i pijanima
Foto: N.N. | Kažnjeni za točenje alkohola maloljetnicima i pijanima

​BANJALUKA - Zbog nezakonitog točenja alkohola maloljetnicima i vidno pijanim licima ugostiteljskim objektima širom Republike Srpske tokom prošle godine uručena su 322 prekršajne prijave.

Podatak je ovo Ministarstva unutrašnjih poslova RS, gdje ističu da je najviše ovih prekršaja evidentirano na području policijskih uprava Banjaluka, zatim Gradiška i Prijedor.

"U 2019. godini na području RS evidentirana su 322 prekršaja posluživanja alkohola iz člana 25. Zakona o javnom redu i miru, kojim se ovaj prekršaj izriče za prometovanje alkoholnih pića koja se troše na licu mjesta očigledno pijanom licu, maloljetniku, duševno bolesnom licu ili zaostalom u duševnom razvoju", rekli su u MUP-u RS.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, smatra da je broj objekata i maloljetnika koji piju alkohol daleko veći nego što je evidentirano prekršaja, te da je potrebno više kontrola koje bi trebalo da budu vjerodostojno izvršene.

"Mi smo na to upozoravali prije dvije godine da se u pojedinim lokalima prave ljetne žurke za djecu od 15-16 godina, gdje se toči alkohol. Ne znam šta dijete od toliko godina poslije 22 sata radi u gradu", kaže Tatić za "Nezavisne".

On je rekao da su u jednom banjalučkom lokalu nedavno bila 54 maloljetnika koji su pili alkohol i da nakon toga ništa nije učinjeno, te da u rješavanje ovih i sličnih problema treba da se uključi čitava društvena zajednica.

Tatić tvrdi da ovaj zakon nije dobro napisan te da ga treba izmijeniti.

"Ja kao ugostiteljski radnik nemam pravo legitimisati gosta. Druga stvar, meni kao vlasniku objekta uđe mušterija i naruči flašu viskija, on je u momentu naručivanja trijezan i ne može mu se zabraniti da pije to što je naručio. Treća stvar je da mi ne možemo da ustanovljavamo ko je duševno bolestan", pojašnjava Tatić.

Saša Risojević, psiholog iz Udruženja "Nova generacija" Banjaluka, kaže da maloljetnike mnogo ranije treba početi učiti o negativnim posljedicama konzumiranja alkohola.

"Roditelji tu imaju presudnu ulogu kroz odgajanje, prije svega treba da budu primjer djetetu na koji način da se ponašaju odnosno da ne koriste alkohol. Bitna je kontrola roditelja, da održavaju komunikaciju s djetetom, te da znaju ako dijete vani odlazi s društvom kakva pića konzumira", rekao je Risojević.

On ističe da je u odgajanju presudan zdrav odnos roditelja i djeteta, te ako nema razmijevanja među njima, često se može desiti da djeca poučena kulturom svoje vršnjačke grupe i njihovim navikama započinju ponašanja koja nisu prihvatljiva, među kojima je pijenje alkohola, ali dodaje da tu ulaze i druge psihoaktivne supstance, čak i delinkventna ponašanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije