Hronika

Kažnjeno 164 vozača zbog parkiranja na mjesta osoba s invaliditetom

Kažnjeno 164 vozača zbog parkiranja na mjesta osoba s invaliditetom
Foto: MUP KS | Kažnjeno 164 vozača zbog parkiranja na mjesta osoba s invaliditetom

SARAJEVO - Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u aprilu su izdali 164 prekršajna naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom.

U istom periodu je šest vozila premješteno specijalnim vozilom „pauk“.

U aprilu su izdata 42 ili 20,39 odsto prekršajna naloga manje u odnosu na prethodni mjesec tekuće godine.

Jedinica za saobraćaj izdala je 13 prekršajnih naloga, PU Stari Grad – 19, PU Centar – 04, PU Novo Sarajevo – 26, PU Novi Grad – 42, PU Ilidža – 43, PU Hadžići i Trnovo – 11, PU Ilijaš – 1 i PU Vogošća – 5.

Od početka godine, zbog počinjenih prekršaja iz člana 73. stav 1. tačke 12. ZOOBS-a na putevima u BiH vozačima izdato je ukupno 898 prekršajnih naloga.

Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovino, bespravno parkiranje na parking prostoru označenom za osobe s invaliditetom propisana je novčana kazna u iznosu od 200,00 KM.

„Korisnike Znaka pristupačnosti podsjećamo da su gubitak oznake dužni prijaviti u roku od tri dana mjesno nadležnoj policijskoj upravi, kao i da provjere datum isteka Znaka pristupačnosti koji koriste. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavlja aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom“, saopšteno je iz Uprave policije MUP-a KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije