Hronika

Kćerka Fikreta Abdića optužena da je ukrala pečate iz ladice načelnika

Kćerka Fikreta Abdića optužena da je ukrala pečate iz ladice načelnika
Foto: Ilustracija | Kćerka Fikreta Abdića optužena da je ukrala pečate iz ladice načelnika
Zlatan Čekić

VELIKA KLADUŠA - Tužilaštvo Unsko sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Edine Abdić Pleho (41) zbog krivičnog djela oduzimanja ili uništenja službenog pečata i službenih spisa, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije.

Inače, radi se o zastupnici u Skupštini USK i kćerki Fikreta Abdića, aktuelnog načelnika Općine Velika Kladuša, a optužnicu je potvrdio Općinski sud u ovome gradu.

Optuženoj se stavlja na teret da je dana 1. aprila 2020. godine, iako nije uposlenica općinskog organa uprave u Velikoj Kladuši niti osoba ovlaštena za čuvanje i upotrebu pečata, otuđila dva službena pečata Općinskog vijeća Velika Kladuša.

Navodi se kako je pečate uzela iz radnog stola u kabinetu općinskog načelnika, te da je to učinila u namjeri da onemogući predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Fikreta Bašića, da ovjeri dokumenta neophodna za rad i funkcionisanje tog zakonodavnog tijela.

U optužnici se dalje navodi kako je optužena bila svjesna da je tim radnjama onemogućila pravilno i blagovremeno vršenje službenih radnji i ovlaštenja Općinskog vijeća, te da je osnovanost optužnice potvrđena saslušanjem svjedoka tokom istrage te analizom pribavljene dokumentacije. Na ovaj način afera "Pečat", koja je potresala Veliku Kladušu u jeku pandemije korona virusa dobija svoj pravosudni epilog.

Podsjećamo, zbog otuđenje pečata protiv Abdić Pleho krivičnu prijavu je podnio pomenuti Bašić, a ona je ranije izjavila kako je pečate uzela po ovlaštenju općinskog načelnika, odnosno njenog oca, koji u to vrijeme nije boravio u Velikoj Kladuši.

Tada je istakla kako iza ovoga događaja stoje političke snage koje žele destabilizirati izabrane dužnosnike Laburističke stranke, instituciju općinskog načelnika i biračko tijelo te političke partije. Inače, treba reći kako je donedavno vladajuća Laburistička stranka prije nekoliko mjeseci izgubila većinu u Općinskom vijeću Velika Kladuša, kada su četiri poslanika, među kojima i pomenuti Bašić, napustili tu političku partiju i skupa s predstavnicima opozicije oformili novu parlamentarnu većinu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije