Hronika

Kćerka Fikreta Abdića optužena da je ukrala pečate iz ladice načelnika

Kćerka Fikreta Abdića optužena da je ukrala pečate iz ladice načelnika
Foto: Ilustracija | Kćerka Fikreta Abdića optužena da je ukrala pečate iz ladice načelnika

VELIKA KLADUŠA - Tužilaštvo Unsko sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Edine Abdić Pleho (41) zbog krivičnog djela oduzimanja ili uništenja službenog pečata i službenih spisa, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije.

Inače, radi se o zastupnici u Skupštini USK i kćerki Fikreta Abdića, aktuelnog načelnika Općine Velika Kladuša, a optužnicu je potvrdio Općinski sud u ovome gradu.

Optuženoj se stavlja na teret da je dana 1. aprila 2020. godine, iako nije uposlenica općinskog organa uprave u Velikoj Kladuši niti osoba ovlaštena za čuvanje i upotrebu pečata, otuđila dva službena pečata Općinskog vijeća Velika Kladuša.

Navodi se kako je pečate uzela iz radnog stola u kabinetu općinskog načelnika, te da je to učinila u namjeri da onemogući predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Fikreta Bašića, da ovjeri dokumenta neophodna za rad i funkcionisanje tog zakonodavnog tijela.

U optužnici se dalje navodi kako je optužena bila svjesna da je tim radnjama onemogućila pravilno i blagovremeno vršenje službenih radnji i ovlaštenja Općinskog vijeća, te da je osnovanost optužnice potvrđena saslušanjem svjedoka tokom istrage te analizom pribavljene dokumentacije. Na ovaj način afera "Pečat", koja je potresala Veliku Kladušu u jeku pandemije korona virusa dobija svoj pravosudni epilog.

Podsjećamo, zbog otuđenje pečata protiv Abdić Pleho krivičnu prijavu je podnio pomenuti Bašić, a ona je ranije izjavila kako je pečate uzela po ovlaštenju općinskog načelnika, odnosno njenog oca, koji u to vrijeme nije boravio u Velikoj Kladuši.

Tada je istakla kako iza ovoga događaja stoje političke snage koje žele destabilizirati izabrane dužnosnike Laburističke stranke, instituciju općinskog načelnika i biračko tijelo te političke partije. Inače, treba reći kako je donedavno vladajuća Laburistička stranka prije nekoliko mjeseci izgubila većinu u Općinskom vijeću Velika Kladuša, kada su četiri poslanika, među kojima i pomenuti Bašić, napustili tu političku partiju i skupa s predstavnicima opozicije oformili novu parlamentarnu većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije