Hronika

Kemal Čaušević negirao krivicu za zloupotrebu položaja

Kemal Čaušević negirao krivicu za zloupotrebu položaja
Kemal Čaušević negirao krivicu za zloupotrebu položaja

SARAJEVO - Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje, te Sedinet Karić izjasnili su se danas u Sudu BiH da nisu krivi po tačkama optužnice koje Čauševića terete za primanje dara, pranje novca i zloupotrebu položaja, a Karića za davanje dara.

Asim Crnalić, advokat Kemala Čauševića, na pitanja novinara odgovorio je da će pregovarati sa Tužilaštvom BiH o sporazumu samo ako to bude u interesu njegovog klijenta, nezavisno od toga što ih je Tužilaštvo BiH, kako je kazao, iznevjerilo ranije. Kazao je da je prvi sporazum doveo Čauševića u vrlo nepovoljnu situaciju, te da je Tužilaštvo iznevjerilo dogovor bez osnovanog razloga i da niko nije utvrdio da Čaušević nije govorio istinu.

Crnalić je danas zatražio da sud izda nalog UIO da dostavi dokumentaciju koju im je tražio kako bi se pripremio.

„Od UIO tražimo nekoliko tisuća dokumenata i oni se odnose na carinjenje robe za čiji je uvoz navodno pogodovao Čaušević. Iz tih dokumenata bi trebalo vidjeti da li su navodi Tužiteljstva BiH istiniti ili nisu. Dakle, ne bježimo od kontrole navoda Tužiteljstva, samo tražimo dokumente iz kojih se to može vidjeti a Tužiteljstvo nije predložilo takve dokumente“, kazao je nakon ročišta Crnalić.

U optužnici se navodi da je Karić kao vlasnik firme „Obitex“ i „KS Obitex“ predao Čauševiću ukupno 425.000 KM u zamjenu za favoriziranje firme kao uvoznika tekstila. Navodi se i da je Čaušević novac, za koji je znao da potiče iz krivičnih djela, a radi prikrivanja stvarnog porijekla, stavio u legalne tokove tako što je kupovao nekretnine u iznosu od najmanje 1,2 miliona KM. Takođe, optužen je da je oštetio budžet institucija BiH za 200.000 KM.

Čaušević je prilikom izjašnjenja o krivnji djelomično obrazlagao svoje izjašnjenje, te između ostalog rekao da se ne osjeća krivim i za pranje novca jer se navode nekretnine koje je imao ranije i neke koje nisu njegove.

Da nije kriv izjasnio se jutros i Anes Sadiković koji je bio obuhvaćen optužnicom zajedno sa Čauševićem i Karićem, ali je kasnije razdvojen u poseban predmet. Tužilac Dubravko Čampara juče je zatražio da se ova dva predmeta spoje, čemu se nisu protivile odbrane Čauševća i Karića.

Sadiković je na ročištu za izjašnjenje o krivnji između ostalog odgovorio da nema ništa od imovine, kao i Karić koji je dodao da ništa nije „na njemu“.

Sadiković se tereti da je kao uvoznik tekstila iz Turske, Kine i Mađarske sa Čauševićem dogovorio da Čaušević favorizira firme „EkoSan“ i „Janus“, a zauzvrat na kraju svakog mjeseca daje 1.000 KM po uvezenom kamionu, te je od 2007. godine do februara 2011. godine Čauševiću dao najmanje 1,2 miliona KM.

Sadiković se danas izjašnjavao i o krivnji u predmetu „Boss“ gdje je zajedno sa članovima porodice, pojedincima i firmama optužen za pranje novca i poreznu utaju, te da su pričinili materijalnu štetu po prihode BiH od oko 8,1 milion KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije