Hronika

Kinezi u pritvoru zbog otmice sunarodnika

Kinezi u pritvoru zbog otmice sunarodnika
Foto: Arhiva | Kinezi u pritvoru zbog otmice sunarodnika

BRČKO - Kineskim državljanima S. B. (51) i S. X. (40) koje terete za otmicu dvoje sunarodnika Z. J. i H. G. ispred hotela u Brčkom zbog duga 125.000 evra, određen je jednomjesečni pritvor dok su W.S. osumnjičenoj za pomaganje u otmici (44) izrečene mjere zabrane.

Kineskim državljanima je na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva.

Naime, u okviru istrage, koja se vodi pod nadzorom Tužilaštva, policija Brčko distrikta BiH je uhapsila troje kineskih državljana zbog sumnje da su 5. maja, oko devet sati, ispred hotela Nea Garni u Brčkom izveli otmici sunarodnika Z. J. i H. G.

"Sumnja se da su S.B. i S.X, u namjeri da od Z.J. iznude poslovni dug, s dva tjelesna čuvara, sačekali izlazak oštećenih iz hotela, a zatim ih uz prijetnje uveli u automobil i odvezli u obližnji stan trećeosumnjičene W.S. Tu su ih protivpravno držali i prijeteći im pištoljima uslovljavali da S.B. na ime štete iz ranijih poslovnih odnosa vrate iznos od 125.000 evra", navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

Koristeći telefon koji mu je ostavljen za kontakte radi slanja novca, Z.J. je uspio poslati poziv u pomoć prijatelju, koji je uveče tog dana događaj prijavio policiji.

"Policija ih je ubrzo lišila slobode i predala Tužilaštvu, koje je odmah po ispitivanju osumnjičenih podnijelo prijedlog za određivanje pritvora za S. B. i S. X, odnosno za izricanje mjera zabrane za W.S. Da bi se osiguralo njihovo daljnje prisustvo i uspješno vođenje krivičnog postupka, Osnovni sud Distrikta prihvatio je oba tužilačka prijedloga. Usljed opasnosti od bjekstva, sud je odredio pritvor za S. B. i S.X. u trajanju od jednog mjeseca, dok je osumnjičenoj W.S. izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, uz privremeno oduzimanje važeće putne isprave", navode iz Tužilaštva Brčko.

Tužilaštvo i policija intenzivno nastavljaju istragu u pravcu dokazivanja krivičnih djela otmice i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije