Hronika

Kladušanina terete da je pred Bajram prijetio terorističkim napadom

Kladušanina terete da je pred Bajram prijetio terorističkim napadom
Foto: Nedžad Uglješa | Kladušanina terete da je pred Bajram prijetio terorističkim napadom

SARAJEVO, VELIKA KLADUŠA - Određen je pritvor za višestruko osuđivanog Kladušanina Simbada Bajrektarevića (37), kojeg terete da je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, odnosno 7. aprila ove godine, na društvenoj mreži prijetio terorističkim napadom.

Protiv osumnjičenog podnesen je izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

"Osumnjičen je da je postavio javnu poruku, kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih 'nevjernicima', 'mnogobošcima' i slično, počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Kako dodaju, osumnjičeni je nakon objave identifikovan, lociran i uhapšen, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koja će biti korištena kao dokaz u postupku.

"Osumnjičeni je pod istragom zbog terorizma iz članka 201. Krivičnog zakona BiH", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

"Na ročištu povodom prijedloga za pritvor, postupajući tužilac je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor", naveli su iz Tužilaštva BiH, koje je predložilo pritvor za osumnjičenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije