Hronika

Ko je kriv za bjekstvo osuđenog za pedofiliju?

Ko je kriv za bjekstvo osuđenog za pedofiliju?
Foto: Ustupljena fotografija | Ko je kriv za bjekstvo osuđenog za pedofiliju?

BIJELJINA - Milenko Tomić (62), bokserski trener iz Bijeljine, osuđen je u petak ujutru u Okružnom sudu u ovom gradu na 12 godina robije po optužbama da je obljubio četrnaestogodišnjakinju, ali se na izricanju presude nije pojavio, jer je, kako će se ispostaviti, dva dana ranije pobjegao iz kućnog pritvora.

Da će se to desiti, plašila se porodica djevojčice, ali je i Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini upozoravalo da je sve vodilo ka odugovlačenju postupka, odnosno da će se on, s protekom roka od dvije godine, po sili zakona naći na slobodi, odnosno izaći iz pritvora, a što se i obistinilo.

Za sada niko ne preuzima odgovornost za sunovrat u ovom slučaju, koji se, nedvosmisleno, dogodio, a otac djevojčice, u izjavi za "Nezavisne novine", kaže da bjekstvo Tomića, čega su se i pribojavali, baca mrlju na ovu presudu.

"Presudom od 12 godina robije smo zadovoljni, ali ovo što je pobjegao baca mrlju na sve to. To je upravo ono na šta smo ukazivali sve ovo vrijeme i na čemu smo temeljili našu sumnju da je zbog toga razvlačen sudski proces - da bi mu se omogućilo bjekstvo", rekao je ovaj Bijeljinac.

Otac djevojčice dodaje da je Tomić na prošlom ročištu pričao da je potresen i bolestan i da ne može da prati suđenje.

"Ali i to je bilo u cilju odugovlačenja, a evo danas se nije pojavio na izricanju presude. Sudija je pročitala da je prekršio mjere zabrane, da je, znači, pobjegao negdje. A gdje je pobjegao, ne znam", kazao nam je u petak otac djevojčice.

Tatjana Savić, advokatica koja zastupa žrtvu i njenu porodicu, kaže da nije poznato gdje se Tomić trenutno nalazi.

"Ovaj slučaj pokazao je namjerno odugovlačenje postupka u cilju isteka maksimalnog trajanja pritvora. To je sve vrijeme bilo očigledno smišljeno s ciljem da mu se omogući bjekstvo. Da je suđenje bilo efikasnije, do ovoga ne bi došlo. Kada je u pitanju kazna od 12 godina, mislim da je u skladu sa zakonom. Međutim, oštećeni su nezadovoljni činjenicom da naknada štete maloljetnici nije dosuđena, što podrazumijeva njenu novu retraumatizaciju kroz vođenje parničnog postupka", rekla je Savićeva za "Nezavisne novine".

Kada je riječ o kazni, Tužilaštvo će nakon dostavljanja pismenog otpravka presude odlučiti da li će uložiti žalbu. Prva reakcija bijeljinskog tužilaštva mogla bi se svesti u par riječi, koje bi glasile: "Jesmo li rekli da će se to desiti?"

"Ovakav slijed događaja ovo tužilaštvo je prepoznalo, zbog čega se i oglasilo svojim saopštenjem za javnost od 17. januara 2024. godine, a što se ispostavilo kao potpuno opravdana reakcija ovog tužilaštva", rečeno je za "Nezavisne novine" iz tužilaštva.

Kako su rekli iz tužilaštva, objavi presude nije prisustvovao Tomić, a postupajućeg tužioca, kao i sve prisutne, Vijeće Okružnog suda u Bijeljini upoznalo je da je on prekršio mjere zabrane napuštanja boravišta na označenoj adresi u rješenju Okružnog suda.

"Na osnovu toga sud je Milenku Tomiću odredio pritvor", rečeno je iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

On je, dakle, prije nego što će mu u petak sud ponovo odrediti pritvor, bio u kućnom pritvoru i policija ga je, kako ističu iz PU Bijeljina, obilazila dva puta dnevno.

"Policijski službenici Policijske stanice Bijeljina su prema rješenju Okružnog suda u Bijeljini dva puta dnevno provjeravali prisustvo na kućnoj adresi M.T. iz Bijeljine. Dana 27. marta 2024. godine u večernjim časovima utvrđeno je da on nije na kućnoj adresi", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Policijske uprave Bijeljina.

U toku je, dodaju, potraga za njim.

"Nakon što je utvrđeno da M.T. nije na adresi, bez odlaganja je obaviješten Okružni sud u Bijeljini i od tog momenta policijski službenici intenzivno tragaju za njim", kazali su za "Nezavisne novine" iz bijeljinske policije.

Okružni sud u Bijeljini ne želi da komentariše činjenicu da je Tomić nedostupan nadležnim organima.

"Optuženi M.T. oglašen je krivim za krivično djelo obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina iz člana 172. stav 3. Krivičnog zakonika Republike Srpske, pa je ovom prvostepenom odlukom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Sud je takođe danas donio i rješenje kojim je prema nepravosnažno osuđenom M.T. odredio pritvor na osnovu odredbi Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske", rečeno nam je u petak iz Okružnog suda u Bijeljini.

Međutim, iz ovog suda nisu željeli da odgovore na naše pitanje koje je glasilo - kakav je stav suda u vezi sa situacijom po pitanju Tomića, u pogledu trajanja suđenja i činjenice da je on sada nedostupan nadležnim organima.

"Tražene podatke koji eventualno nisu obuhvaćeni našim odgovorom nismo u mogućnosti dostaviti jer se isti jednim dijelom odnose na eventualno buduće postupanje suda, odnosno postupajućih sudija u postupku koji nije pravosnažno okončan ili se radi o stavovima koji će vjerovatno biti obuhvaćeni u pisanoj odluci suda (presudi), nakon njene izrade koja će biti ustupljena javnosti ako za to budu ispunjeni zakonski uslovi predviđeni Zakonom o krivičnom postupku RS i Zakonom o slobodi pristupa informacijama i drugim aktima koji regulišu ovu oblast", naveli su iz Okružnog suda u Bijeljini.

Veselin Londrović, advokat Tomića, najavio je žalbu na ovu, prvostepenu presudu. Na pitanje zašto Tomić u petak ujutru nije bio na izricanju presude, Londrović kaže da ne zna. Upitan kada su se čuli zadnji put, nije nam htio dati odgovor.

"Čuo sam u sudu da je prekršio mjere zabrane", rekao je Londrović za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije