Hronika

Komandiri i policajci optuženi za mito

Komandiri i policajci optuženi za mito
Foto: ilustracija | Komandiri i policajci optuženi za mito

BIHAĆ - Općinski sud u Bihaću potvrdio je u cijelosti optužnicu Tužilaštva USK protiv dvojice komandira Uprave policije USK Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te policajaca Elvedina Džiguma i Slavka Šobota.

Njima se stavlja na teret da su u periodu od početka 2019. do oktobra 2020. godine počinili veliki broj koruptivnih radnji zloupotrebe položaja i primanja mita.

Optužnica ih tereti da su od vozača kamiona, koji su prevozili drvnu sirovinu, kontinuirano uzimali novac kako im ne bi pisali prekršajne naloge.

Iz Tužilaštva USK su potvrdili kako optužnica sadrži 90 tačaka, a prema riječima kantonalnog tužioca Adnana Tulića, tokom istrage je utvrđeno kako su optuženi novac uzimali i od drugih vozača koji su činili saobraćajne prekršaje kako im ne bi pisali kazne.

Tulić je istakao kako su u najvećem broju slučajeva kao izvršioci koruptivnih radnji sudjelovali navedeni policajci, te da su u sklopu ovog predmeta istražne radnje poduzimane i protiv vozača kamiona koji su davali mito, a najveći broj njih je pristao na saradnju s Tužilaštvom USK.

"Provodili smo posebne istražne radnje u ovome slučaju i imali smo informatora koji je dokumentovao krivična djela. U samo pet dana tajnim audio i video snimanjem zadokumentovano je čak 70 slučajeva protivzakonite primopredaje novca", kazao je Tulić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu slobode su lišili sredinom juna prošle godine pomenutu četvorku u sklopu operativne akcije koja je nosila kodni naziv "Nebo", a obavljeni su i pretresi policijskih stanica u Bihaću i Bosanskom Petrovcu, porodične kuće jednog od policajaca u Bosanskom Petrovcu, te nekoliko službenih vozila policije.

Akcija je uslijedila nakon višemjesečne istrage i prikupljanja dokaza, a sve s ciljem borbe protiv kriminala i korupcije u redovima policijskih snaga. Pomoć u realizaciji akcije pružili su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, a u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH optuženima je zaprijećena moguća kazna zatvora u trajanju od 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije