Hronika

Komšiju ubio na putu, komšinicu u kući

Komšiju ubio na putu, komšinicu u kući
Foto: Ilustracija | Komšiju ubio na putu, komšinicu u kući

ŽIVINICE, TUZLA - Ilija Antunović (55) i Mara Tadić (72) izbodeni su na smrt juče u popodnevnim satima u mjestu Gornji Petrovići u Živinicama, a osumnjičeni za dvostruko ubistvo je njihov komšija Ivica Antunović (45), koji je prvo bio u bjekstvu, ali je jutos, sat i po nakon ponoći, uhapšen.

On je hospitaliziran na Psihijatriji u UKC Tuzla, gdje ga čuva policija.

Prema informacijama iz dosadašnjeg toka istrage i  uviđaja koji obavljaju dežurni tužilac i pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i OKP PU Živinice,  Ivica je  prekjučer oko 16.30 na lokalnom putu, ispred svoje kuće, napao komšiju Iliju, zadao mu više uboda nožem  i usmrtio ga. Nakon toga se dao u bjekstvo.

"Kada je uhapšen, istražiteljima i tužiocu je rekao da je otišao  i u kuću komšinice Mare Tadić (72) te joj je zadao više uboda nožem i usmrtio je. Policija je pronašla tijelo Mare u ranim jutarnjim satima", saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Osumnjičeni je priznao oba ubistva, ubio ih je istim nožem, ali motivi su još nepoznati.

Prema nezvaničnim informacijama, krio se u šumi, gdje ga je policija pronašla.

Tužilac će izdati naredbe za obdukciju tijela, te za druga potrebna vještačenja. U toku su istražne radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja.

Kako su komšije ispričale,  Ivica Antunović je bio nezaposlena osoba sa psihičkim problemima i živio je u porodičnoj kući sa roditeljima koji su se dugo borili sa njegovom bolešću.

Više puta je bio liječen u Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a posljednji  put u Klinici je boravio prije nekoliko mjeseci i to nakon što je napao oca kojem je, po riječima komšija, odgrizao prst. 

Komšije su kazale da je mnogima od njih prijetio i da su ga svi izbjegavali i plašili se za svoju sigurnost nakon njegovog povratka iz bolnice. Ubijeni Ilija mu je, kako se priča, i rođak.

Jedna komšinica, koja je željela ostati anonimna, ispričala je da je Ivica znao uzeti kamenje i gađati komšijske kuće iz čista mira i da je nedavno ušao u dvorište ubijene Mare i htio je tući jer mu je smetao lavež njenog psa.

Komšije su naglasile da su tada zvale policiju, koja je navodno kazala da nije nadležna za takve situacije.

Ovaj šokantni slučaj podsjetio je na krvavi zločin koji se desio u tuzlanskom naselju Lipnica kada je Tomislav Petrović prije deset godina ubio šest osoba, za šta je osuđen na 40 godina zatvora.

Petrović je u naselju Trstje u Gornjoj Lipnici u gradskom autobusu hicima iz pištolja ubio Dragicu Markanović, Niku i Maru Petrović te teško ranio vozača Mursela Čolića.  Nakon toga ubio je Ivu Markanovića, Miju i Kaju Petrović u njihovim kućama. 

U prvostepenom postupku, koji je vođen u Kantonalnom sudu Tuzla, Tomislav Petrović osuđen je na 40 godina zatvora. Nakon žalbe Vrhovni sud FBiH je poništio presudu, Petrovića proglasio neuračunjivim te mu je određena mjera obaveznog liječenja u odgovarajućoj psihijatrijskoj ustanovi.
Petrović je trebalo da bude smješten u Bolnicu za forenzičku psihijatriju u Sokocu, ali je privremeno, a već godinama, smješten u jedan od stacionara KPZ-a Zenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije