Hronika

Konaković okuplja Bošnjake iz regije, optužili ga da kopira Vučića

Konaković okuplja Bošnjake iz regije, optužili ga da kopira Vučića
Foto: Fena | Konaković okuplja Bošnjake iz regije, optužili ga da kopira Vučića

SARAJEVO - Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde (NiP), pozvao je na radni ručak i sastanak političkih predstavnika Bošnjaka regiona, pod nazivom "Položaj i status Bošnjaka u regiji", koji će biti održan u petak, 12. aprila u Sarajevu, ali su mu već stigle najmanje dvije odbijenice, kao i optužba da kopira predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na spisku pozvanih učesnika, preme nezvaničnim informacijama, nalaze se Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke (Crna Gora), Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (Srbija), Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka, predsjednik SDP Srbija Rasim Ljajić, Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i mnogi drugi.

Tu su još i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed itd.

Međutim, lider SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv i javno je objavio i svoje razloge za takvu odluku.

"Primio sam poziv Elmedina Konakovića za 'radni ručak' o 'položaju i statusu Bošnjaka u regiji'. Pozivu se, naravno, neću odazvati", istakao je Izetbegović, te je kao osnovni razlog saopštio da je to "Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes".

"Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima. Po njegovoj pameti Bošnjake u BiH predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka", naveo je Izetbegović.

I delegat SBiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić nagovijestio je da se ova stranka neće odazvati pozivu Konakovića na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz cijelog regiona.

Potez Konakovića nazvao je posljednjim u nizu nepromišljenih i nezrelih vladajuće Trojke, a lidera NiP-a "glavnog Bošnjaka u Trojci".

"Ironično je da čovjek koji pogazi volju Bošnjaka na izborima 2022. godine i pristane 'vezati konja gdje mu aga kaže', hoće da okupi Bošnjake. Osim toga, očigledno je da je ovo pokušaj kopije Vučićevog poziva da okupi Srbe iz regije na Vaskršnjem saboru", naveo je Smajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije