Hronika

Kovačević na suđenju Dukiću: Tukli su me i kad sam pao

Kovačević na suđenju Dukiću: Tukli su me i kad sam pao
Foto: Velibor Tripić | Kovačević na suđenju Dukiću: Tukli su me i kad sam pao, glava mi je bila krvava

BANJALUKA - Dvojica napadača nastavila su me tući i kada sam pao na zemlju, te sam u momentu pomislio da će me ubiti, nakon čega sam počeo da galamim. Oni su zatim pobjegli. Meni je glava bila krvava.

To je danas u Okružnom sudu u Banjaluci, na početku suđenja Nedeljku Dukiću (29) iz Kneževa, optuženom da je pokušao ubiti Vladimira Kovačevića (38), novinara RTV BN i portala gerila.info, izjavio Kovačević, koji je svjedočio u svojstvu oštećenog.

U sudnici se Kovačević još jednom prisjetio strahota kroz koje je prolazio 26. avgusta 2018. godine naveče, u banjalučkom naselju Obilićevo, kada je brutalno pretučen, za šta se sudi Dukiću, dok je ranije pravosnažno, na pet godina robije, osuđen bokser Marko Čolić Roda (33) iz Banjaluke.

Ispričao je Kovačević danas da se kritične večeri vraćao sa zadatka u sklopu kojeg je pratio skup "Pravda za Davida". Kada je, kako je potvrdio, prilazio stambenoj zgradi u kojoj živi, primijetio je dvojicu mladića, naslonjene na vozilo.

Ništa nije posumnjao čak ni kada su oni prema njemu potrčali, jer je, kako je rekao, pomislio da mu u susret idu drugovi, u namjeri da ga iznenade.

"Imali su dukseve sa kapuljačama na glavi", prisjetio se Kovačević, koji je dodao da je shvatio šta se događa u momentima kada je čuo rasklapanje metalne šipke.

Jedan od napadača mu je prišao sprijeda, a drugi je bio iza Kovačevića. U optužnici piše da je Kovačeviću s prednje strane prišao Čolić, a sa zadnje Dukić.

"Prvih nekoliko udaraca bilo je u glavu. Tada padam na zemlju, okrenut leđima ka tlu. Udarali su me i dok sam tako ležao, mada sam se uspijevao braniti rukama i nogama", naveo je Kovačević.

Napadači su pobjegli tek kada je novinar počeo da galami. Pokušao je da im zapamti registarske oznake vozila, ali su mu tokom napada spale naočale, pa to nije uspio.

Potom su iz zgrade sišle dvije komšinice. Pozvani su policija i Hitna pomoć. Kovačević je, kako je potvrdio, na bolničkom liječenju bio šest dana.

"Nakon napada, prvih godinu dana imao sam sporadične vrtoglavice", rekao je Kovačević u sudnici, te dodao da Sudu prepušta odluku u vezi sa kažnjavanjem optuženog.

U sudnici je danas pročitan pozamašan spisak krivičnih djela za koje je Dukić ranije osuđivan - od teških krađa, preko oštećenja tuđe stvari, do nasilničkog ponašanja.

Nakon svjedočenja, Kovačević je izjavio novinarima da je nezvahvalno govoriti o sudskom procesu koji je u toku.

"Moja očekivanja su da pravda bude zadovoljena, šta god je pravda. Ja i dalje postavljam pitanje - ko su nalogodavci. Sve ovo što se dešava je bitno, ali je po meni sporedno, te manje važno, u odnosu na to da saznamo ko stoji iza pokušaja ubistva", naveo je Kovačević.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. juni u devet časova, kada će Kovačević ponovo svjedočiti, kao i još nekoliko svjedoka.

Podsjetimo, Dukić se predao policiji u novembru prošle godine. Za njim je bila raspisana međunarodna potjernica. 

Njemu je, podsjetimo, još u jesen 2018. godine određen pritvor, a on je 11. novembra 2019. godine došao u kancelariju jednog banjalučkog advokata, te mu, kako saznaju "Nezavisne novine", rekao "Hoću da se predam".

S druge strane, u julu 2019. godine godine, Čolić je osuđen na četiri godine robije po optužnici u kojoj je navedeno da je zajedno sa Dukićem pokušao ubiti Kovačevića. Vrhovni sud RS potom je Čolića, u martu ove godine, pravosnažno osudio na pet godina zatvora, čime mu je za godinu povećana ranija kazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije