Hronika

"Kralj džeparoša" osumnjičen da je snimao i objavljivao torturu nad djecom

"Kralj džeparoša" osumnjičen da je snimao i objavljivao torturu nad djecom
Foto: Ilustracija | "Kralj džeparoša" osumnjičen da je snimao i objavljivao torturu nad djecom

ZENICA - Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su danas Zeničanina Elvisa Salčinovića (44) zbog sumnje u nasilje prema maloljetnoj djeci i da je to snimao i javno objavljivao.

On je osumnjičen za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i nasilje u porodici.

"E.S. je odranije poznat kao višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela opšteg kriminaliteta i oružanih sukoba na području Zenice, te organizovanog međunarodnog kriminala u vezi s trgovinom ljudima", navodi se u saopštenju FUP-a.

Kako su dodali, po naredbi Opšinskog suda u Zenici izvršeni su pretresi  na tri lokacije, a na jednoj je zatečeno sedmoro maloljetne ženske djece, uzrasta od novorođenčeta do 14 godina, bez roditeljskog i drugog staranja i nadzora. 

"U  cijeli slučaj uključio se i Centar za socijalni rad u Zenici, čiji službenici su bili prisutni tokom pretresa i nastavljaju aktivnosti iz svoje nadležnosti", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su prilikom današnjih aktivnosti i pretresa identifikovane žrtve navedenih krivičnih djela, te su pronađeni i oduzeti predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

"Osumnjičeni E.S. je u prethodnom periodu torturu prema malodobnoj djeci snimao mobitelom i objavljivao putem drušvenih mreža, usljed čega je došlo do uznemirenja javnosti", dodaju u FUP-u.

Nad njim je danas vršena kriminalistička obrada u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Zenici i on će u zakonskom roku biti predat nadležnom tužilaštvu uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Pretresi su vršeni uz asistenciju Specijalne policijske jedinice FUP-a, kao i policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Salčinović je u Zenici, ali i Evropi, poznat po pripadništvu kriminalnoj grupi u kojoj su i njegovi sinovi, a koja se bavila džeparenjem. Njega se mediji prozvali "kraljem džeparoša", a pomenuta grupa je i ranije terećena da je djevojke iz BiH vodila u Francusku, gdje su ih primoravali da za njih džepare i na taj su način, kako se sumnja, zaradili više od dva miliona evra.  Oni su imali razgranatu mrežu džeparoša širom Evrope, a prema ranijim pretpostavkama,  vjeruje se da je u posljednjih 10 godina pod njihovom kontrolom bilo više od 500 maloljetnika, uglavnom Roma iz cijelog regiona. Takve šokantne podatke su tokom ranijeg suđenja jednom od članova grupe iznijeli tužioci u Francuskoj, koji su rukovodili istragom protiv zloglasnog klana. Osim u Francuskoj, svoje ogranke imali su i u Austriji, Italiji, Belgiji i Španiji, i u tim zemljama članovi grupe imaju hapšenja i presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije