Hronika

Kriminalna grupa iz Federacije krala po Hercegovini

Kriminalna grupa iz Federacije krala po Hercegovini
Foto: Vesna Duka | Kriminalna grupa iz Federacije krala po Hercegovini

TREBINJE - Prva tri mjeseca ove godine u istočnoj Hercegovini su najviše obilježila krivična djela krađa, utaja i teška krađa, koje je najviše obavljala jedna kriminalna grupa s područja Federacije BiH.

Ovo je rečeno na tromjesečnoj pres-konferenciji Policijske uprave Trebinje, na kojoj je precizirano da su lopovi s područja Federacije najviše krali novac i akciznu robu.

"U pitanju su najviše teške krađe evidentirane u skoro svim hercegovačkim opštinama, a radila ih je organizovana kriminalna grupa s područja Zenice i Travnika. Policija ih je uhapsila, dokumentovala veći broj ovakvih krivičnih djela i spriječila dalje krađe koje je radila ova grupa", pojasnio je načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa.

On je dodao da je to bio razlog za povećanje broja krivičnih djela te da je na području PU Trebinje evidentirano i razbojništvo, kao i krađa vozila, koja je odmah rasvijetljena.

On je naglasio da to ne znači i pogoršanje stanja bezbjednosti, naročito kada se ima u vidu hapšenje ovih lica i sprečavanje njihovog djelovanja, te da nije bilo događaja koji su izazivali pažnju javnosti i uznemiravali stanovništvo istočne Hercegovine.

U prva tri mjeseca ove godine povećan je i broj saobraćajnih nezgoda na putevima u istočnoj Hercegovini, ali je, na sreću, bilo manje saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

"Pošto je svaki život dragocjen, ono što ohrabruje je da smo aktivnostima policije i preventivnim aktivnostima smanjili broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalima, koji je imao trend rasta u januaru ove godine", istakao je Laketa.

Načelnik PU Trebinje je dodao da i dalje ima neodgovornih vozača koji ugrožavaju svoj ili tuđi život i apelovao na sve koji sjedaju za volan da to ne rade u alkoholisanom stanju i da brzinu prilagode vremenskim uslovima i stanju na putu, jer pojedine dionice zahtijevaju dodatni oprez.

"U prva tri mjeseca ove godine u istočnoj Hercegovini evidentirano je i 12 slučajeva više narušavanja javnog reda i mira u odnosu na isti period lani, a najviše prekršaja bilo je u Trebinju, pa onda u Nevesinju", rekao je Miodrag Janković, načelnik Sektora policije.

Velibor Vukoje, načelnik Sektora kriminalističke policije, iznio je podatak da je broj krivičnih djela u prvom kvartalu 2023. godine veći za 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

On je dodao da su u ovom periodu bila i četiri krivična djela protiv života i tijela, odnosno povrede i teške povrede, te da je evidentirano sedam krivičnih djela privrednog kriminaliteta i jedno zloupotrebe opojnih droga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije