Hronika

Kriza u Bihaću na vrhuncu: Dva migranta ubijena u masovnom obračunu

Kriza u Bihaću na vrhuncu: Dva migranta ubijena u masovnom obračunu
Foto: N.N. | Kriza u Bihaću na vrhuncu: Dva migranta ubijena u masovnom obračunu

BIHAĆ - Dva mrtva migranta te 18 teže i lakše povrijeđenih epilog je krvavog sukoba koji se dogodio sinoć u kasnim noćnim satima u naselju Žegar, nadomak Bihaća, kada su se sukobile grupe Avganistanaca i Pakistanaca.

Prema riječima Ala Šiljdedića, portparola MUP-a USK, sukob se dogodio iza Kantonalne bolnice, u samom podnožju Plješevice, gdje su migranti formirali šatorsko naselje, iz kojeg se potom upućuju u "gejm", odnosno pokušavaju preći državnu granicu s Republikom Hrvatskom.  Šiljdedić je istakao za "Nezavisne" kako su dojavu o sukobu zaprimili od mještana, koje su probudili metež i jauci. 

"Kada je policija došla na lice mjesta, obratilo im se osamdesetak migranata iz Pakistana, koji su nosili povrijeđene u sukobu. Policija je utvrdila kako su u ovom događaju smrtno stradale dvije osobe, deset je teško i osam lakše povrijeđenih. Svi ovi migranti su porijeklom iz Pakistana, povrede su nanesene hladnim oružjem, nožem ili nekim drugim oštrim predmetom, ali i tupim predmetima kao što su drvene palice i slično", kazao je Šiljdedić.

Dodao je kako su migranti iz Pakistana izjavili da je njihov kamp napala grupa Avganistanaca, te da su napadači poslije sukoba pobjegli u šumu prema Plješevici. Dodao je i kako se provjeravaju tvrdnje pojedinih mještana da su se tokom sukoba čuli i pucnji iz vatrenog oružja te istakao kako je dežurni tužilac Tužilaštva USK okvalificirao ovaj događaj kao krivično djelo ubistva.

Policija provodi istragu i u toku je potraga za počiniocima napada. 

Iz Kantonalne bolnice su potvrdili kako je deset migranata zadržano na liječenju i da su zadobili povrede grudnog koša, abdomena, ruku i nogu nanesene oštrim predmetima. 

Trojica se nalaze u vrlo teškom stanju i smješteni su na Odjel intenzivne njege te se ljekari bore za njihove živote. 

"Cijelu noć su radile tri operacione sale, a moram istaći kako u zadnjih desetak dana skoro svakodnevno zbrinjavamo migrante koji imaju teže rane nanesene oštrim predmetima. Veliki broj njih kaže kako dolaze iz divljih kampova u šumama", kaže Irma Arifović, načelnica Centra za urgentnu medicinu pomenute zdravstvene ustanove. 

Inače, tokom srijede od migranata je ispražnjen centar "Bira", a premijer USK Mustafa Ružnić rekao je kako je on sada definitivno zatvoren. 

Oko 80 maloljetnih migranata koji su se tamo nalazili izmješteno je u Đački dom u Borićima i hotel "Sedra", gdje borave migranti iz ranjivih grupa. 

Ostali migranti su premješteni na lokalitet prihvatnog kampa Lipa. 

"Prije godinu dana Operativna grupa za migrantsku krizu zatražila je zatvaranje 'Bire' i to se evo sada i dogodilo. Ovaj centar je predstavljao sigurnosnu i zdravstvenu prijetnju, a na ovaj način smo djelimično oslobodili urbani dio grada od pritiska migranata", kazao je Ružnić.  Prema njegovim riječima, pripadnici policije će u narednim danima poduzeti akciju kako bi se i migranti koji su bez smještaja također izmjestili u Lipu. 

Najavio je i zatvaranje "Mirala" u Velikoj Kladuši te dodao kako je policija blokirala taj centar kako bi se u njega zaustavio priliv novih migranata.

Međutim, iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja Lipom, odbili su da prime oko 350 migranata iz "Bire", istakavši kako za njihov smještaj nema dovoljno kapaciteta unutar kampa, te su oni proteklu noć proveli na otvorenom. 

Uputili su apel domaćim vlastima i međunarodnim organizacijama da se prošire smještajni kapaciteti u Lipi te tako omogući prihvat većeg broja osoba. 

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić izjavio je kako će policija USK i pored problema sa smještajem nastaviti da izmješta migrante u ovaj prihvatni kamp. 

Naime, vlasti u USK ne prihvataju argumentaciju IOM-a i smatraju kako u kampu Lipa ima dovoljno prostora za nove migrante.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije