Hronika

Kum ubijenog Saše Kulišića: Imao je para više nego što se misli

Kum ubijenog Saše Kulišića: Imao je para više nego što se misli
Foto: NN Arhiva/Društvene mreže | Kum ubijenog Saše Kulišića: Imao je para više nego što se misli

DOBOJ - Mario Bašić, kum Saše Kulišića koji je ubijen krajem januara u Doboju, otkrio je nepoznate detalje iz njegovog života koji bacaju novo svjetlo na slučaj koji je šokirao region.

Istraga ubistva Saše Kulišića iz Doboja, čije tijelo je 30. januara pronađeno u šumi kraj izletišta Preslica u tom gradu, ni poslije 18 dana ne prestaje da intrigira javnost. Gotovo svakodnevno se pojavljuju novi detalji u slučaju koji je šokirao region, ponajviše zbog toga što se nakon prvobitne informacije da su uhapšeni žena pokojnika Andrea K. (34) i njen navodni ljubavnik Dražen L. (19), pojavila informacija koja je sve ostavila bez teksta – kao treća osumnjičena osoba u slučaju ovog svirepog zločina označena je niko drugi do Sašina 14-godišnja kćerka.

Dobojlije su mahom govorile da su Sašu znale kao vrijednog i radnog porodičnog čovjeka, te su njegov i Andrein brak opisivali kao skladan i idiličan. Rekli su da su djelovali srećno, da su često šetali zajedno ili sa djecom, roštiljali po lijepom vremenu..

Mještani su i sami bili zatečeni njegovim ubistvom, a bukvalno šokirani informacijama o tome ko su osumnjičeni.

Mario Bašić iz Slavonskog Broda, Sašin kum i dugogodišnji prijatelji i poslovni partner. S, kako kaže, posebnim naglaskom na riječ prijatelj.

Tim povodom, ekipa Telegrafa otišla je u Slavonski Brod kako bi na licu mjesta, iz prve ruke, dobili informacije koje do sada ne samo što nisu objavljene, već ih znaju samo organi koji istražuju ovaj slučaj.

"Ništa mi nije dužan taj čovjek, ništa mu nisam dužan, moralno i ljudski smo se zadužili. Kroz sve smo prošli skupa, bili smo najveći prijatelji. Bio je sa mnom i kada sam tonuo i kad sam se dizao, a i ja uz njega. Znači, bili smo jedan uz drugog", tim riječima je Mario Bašić počeo da priča nepoznate detalje o Saši, ali i njegovoj ženi i kćerki koje su osumnjičene za smrt svog supruga, odnosno oca.

Njegovom bratu je Saša takođe bio kum. Svo troje su i dalje bili vidno u šoku, a gotovo sve vrijeme na rubu suza.

Sašina kćerka iz prvog braka, Tamara, za Telegraf rekla da je njen otac najviše volio baš kćerku koja je, kako se ispostavilo, sada među osumnjičenima za njegovu smrt, Mario je izjavio da je to tačno.

"Trudio se da ima sve što joj treba. Svuda ju je vodio sa sobom. Radila je s njim poslove oko kupovine i prodaje automobila, čišćenja vozila, bavila se onlajn licitacijama, slala i primala mejlove… On joj je uredno plaćao za sve to, usađujući joj radne navike. Bila mu je miljenica", kaže Mario koji je Sašu poznavao 26 godina.

I dalje vidno potresen, kaže da zaista ništa nije slutilo na ovo.

Ali, kada je došlo do najgoreg, on, brat i supruga su počeli da "premotavaju film u glavi". Tada su kockice počele drugačije da se uklapaju, u stravični mozaik ubistva iz pobuda koje je teško objasniti.

Motiv za Sašino ubistvo i dalje nije poznat. Iako je policija saopštila da se sumnja da je u pitanju navodni ljubavni odnos Sašine žene i 15 godina mlađeg momka, provlači se pitanje da li je motiv možda novac, s obzirom na to da su se na Draženovom profilu na društvenim mrežama pojavile fotografije na kojima se vidi hrpa para.

"Saša je imao mnogo više para nego što se misli. Ne bi ona ostala bez para tako brzo i lako, bez i da on dalje zarađuje. Saša je cijeli život vrijedno radio, bio je radoholik. Milion puta smo znali da mu kažemo da uspori malo, da se provodi, ali on nije bio kafanski i rasipnički tip. Baš je volio da radi. U njegovoj kući je nakon ubistva pronađeno mnogo novca, a na računima je imao kudikamo više. Takođe, onaj momak koji je uhapšen, slikao se sa novcem za koji tvrdim da je Sašin i te slike postavljao po društvenim mrežama. A da li je baš novac motiv… Pa, izgleda, ali će istraga pokazati", rekao je Mario.

Za razliku od Dobojlija koje su rekle da im je brak Saše i Andree djelovao idilično, Mario nakon ubistva kaže da su stvari, ipak, stajale drugačije.

"Saša je bio čovjek starog kova, nije pričao o svojim problemima ili je to izuzetno rijetko radio. Za sve godine tog njegovog drugog braka, samo mi je možda dva ili tri puta rekao da nešto ne valja", tvrdi Mario.

Ono što dijelove mozaika Sašinog ubistva sada čini drugačijim jeste baš ponovno i drugačije uklapanje tih dijelova. Mario, naime, kaže da su te Sašine opaske izrečene nekoliko mjeseci prije nego što je počeo drugačije da se ponaša. Kako se pretpostavlja, ta promjena u ponašanju bila je uzrokovana lijekovima koje su mu žena i kćerka, kako se sumnja, stavljale u limunadu.

"Prije nekoliko mjeseci je počeo čudno da se ponaša, ali i da izgleda drugačije", govori Mario dok pokazuje Sašine fotografije iz tog perioda.

"Djelovao je izgubljeno, kao da nije ovdje… A onda je i glava počela da mu otiče. Pitali smo ga milion puta da li je dobro, kako se osjeća, savjetovali ga da mora da ode kod ljekara… A on, kakav je bio, ni da čuje! Jedva je na kraju prelomio i otišao na preglede. Poslije mi je rekao, kada sam ga ponovo vidio u tom čudnom stanju, da je bio kod ljekara, da mu je rekao da je dobro, da mu je i krvna slika dobra…", priča Mario i dodaje da je Saša, kako on vjeruje, 7. oktobra pod dejstvom lijekova sletio s puta kada se iz Slavonskog Broda vraćao za Doboj.

Ipak, na uporno nagovaranje Bašića da do kraja istraži i pronađe uzroke svog čudnog stanja, Saša je na kraju odlučio da ide i na toksikološku analizu, kako bi vidio da li u organizmu imam nekih otrova.

"Mislim da je to bio ključni momenat, presudna odluka… Nedugo posle te odluke je ubijen. Da je otišao na toksikološke analize i da su otkrili da je trovan…", rekao je Mario i zastao u pola rečenice.

Nažalost, nekoliko dana poslije toga je ubijen, tako da ta analiza i njeni rezultati, kao i ono što bi poslije toga uslijedilo, ostaju u domenu poznatom kao "šta bi bilo da je bilo", konstatovali su Mario i njegova supruga i brat.

Mario je ispričao i da je Saša od njega pozajmljivo u više navrata reno fluens, a onda dodao zabrinjavajuću informaciju.

"Taj automobil ima GPS. Nakon što mi je Saša rekao da ima probleme s Andreom, ali i zbog stanja u kojem je bio, pogledao sam podatke sa GPS-a. Znao sam da je Andrea vozila taj automobil. Vidio sam kuda se kretala, po autoputu, išla do benzinskih pumpi… Vjerujem da se tamo viđala s onim Draženom", uvjeren je Mario, koji na sve to dodaje jedan šokantan detalj.

"Na GPS-u je pisalo da je na jednom dijelu puta automobil teran 195 kilometara na sat. Andrea mi je rekla da je vozila kćerke, a kada sam je suočio s tom informacijom odgovorila je da se zanijela. Rekao sam joj da ona nije dobar vozač i da to više nikada ne radi", rekao je Mario i pokazao podatke sa GPS-a.

Bašići su tokom našeg boravka u Slavonskom Brodu nebrojeno puta ponovili da “Saša ovo nije zaslužio”. Govorili su i nadopunjavali se kako je bio sjajan čovjek, odan muž, predivan otac. Ali ono što, kako smo vidjeli, i dalje ne mogu da "progutaju", jeste to što je njegova kćerka i miljenica osumnjičena da je dio ovog svirepog zločina.

"Znate, nekoliko dana prije Sašinog nestanka nestala je Andrea. A kada je Saša nestao i kada me je mala pozvala da kaže da tate nema nigdje, odmah sam otišao u Doboj. Ali kada sam ušao u kuću, sve mi se preokrenulo… Mala je bila hladna. Nije djelovala zabrinuto, iako joj nije bilo ni mame ni tate. U prvi mah sam pomislio da je Saša u onom čudnom stanju otišao u šumu, da će se vratiti kada padne mrak. A onda sam na krevetu vidio tragove krvi… Odmah sam pozvao policiju", priča Mario i dodaje da je na više mjesta u kući vidio i razne lijekove, čak i među dječjim igračkama.

On dodaje da je kuća izgledala kao "leglo narkomana", što mu je bilo zaprepašćujuće s obzirom na to da je Saša bio pedantan i vodio računa da kuća i okućnica uvijek budu uredni.

"Mala mi je tada rekla nešto čudno… Da je Saša tog dana usisavao kuću. A kuća je bila strašno prljava. On to u normalnom stanju sigurno ne bi dozvolio da se desi", kaže Mario i dodaje da u Sašinu kuću nije moglo da se uđe bez da vas uvede neko od ukućana zbog pasa koje je imao. Taj detalj mu je takođe veoma zabrinjavajuć, a po njemu se uklapa u dio teorije po kojem je, kako se sumnja, Sašina kćerka nakon što je omamila oca lijekovima otključala vrata kuće kako bi ušli Andrea i Dražen L.

Mario kaže i da mu je, nakon dolaska policije, Sašina 14-godišnja kćerka djelovala još čudnije, još hladnije. Sve to ga je navelo na jedan od najtežih poteza u životu.

"Kada je Saša pronađen mrtav, teška srca sam uzeo telefon i nazvao inspektorku… Rekao sam joj da posebnu pažnju obrate na malu", rekao je Mario.

Djevojčica je nedugo nakon toga privedena i određen joj je pritvor.

Sada ostaje jedino da se sačeka okončanje istrage i utvrdi šta se tačno, kako i zašto dogodilo.

U međuvremenu, Bašićima ostaje ogromna praznina u srcu.

"Bili smo kao braća", zaključili su Mario i njegov brat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije