Hronika

Lani nijedna pravosnažna presuda za pedofiliju

Lani nijedna pravosnažna presuda za pedofiliju
Foto: N.N. | Lani nijedna pravosnažna presuda za pedofiliju

BANJALUKA - U Republici Srpskoj u protekle dvije godine samo su dva lica pravosnažno presuđena za pedofiliju, i to su obje presude bile 2017. godine, a lani nijedna, dok stručnjaci upozoravaju da bi kazna za počinioca ovakvog krivičnog djela morala biti adekvatna njegovoj težini i da bi sistem eventualnim počiniocima poslao odgovarajuću poruku.

"U toku 2017. godine donesene su dvije pravonažne presude, i to presuda kojom je optuženi D.S. proglašen krivim zbog krivičnog djela polno nasilje na djetetom, te ga je sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i jedan mjesec, dok je optuženi M.O. proglašen krivim zbog tri produžena krivična djela, polno nasilje nad djetetom u sticaju sa krivičnim djelom zadovoljavanje polnih strasti pred drugima, te ga je sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i tri mjeseca", potvrdili su za "Nezavisne" u Okružnom sudu u Banjaluci.

Prema njihovim riječima, u toku 2018. godine, u krivičnom predmetu u kojem je optužen M.M. zbog krivičnog djela polno nasilje nad djetetom u sticaju s krivičnim djelom nasilje u porodici, postupak je obustavljen zbog smrti optuženog.

U Ombudsmanu za djecu Republike Srpske kazali su da je seksualno zlostavljanje djece najgora vrsta demonstracije moći, gdje počinilac koristi svoju moć i iskorištava dijete da zadovolji svoje potrebe.

"Mnoga djeca i danas žive s patnjom i strahom, povrijeđena i ponižena, s osjećajem krivice da su sama tome doprinijela i da su sama kriva za traume s kojima odrastaju", upozoravaju u Ombudsmanu.

Naglasili su da bi, zbog svega ovog, reakcija prema počiniocima morala biti adekvatna težini počinjenog djela, ne samo po visini izrečene kazne.

"Kazna mora biti adekvatna i po vremenu njenog izricanja, čime sistem šalje poruku i svim eventualnim počiniocima kojom brzinom i kako teškom kaznom će biti sankcionisani", navode u Ombudsmanu.

Podsjećanja radi, u Republici Srpskoj je nedavno zaživio registar pedofila, a kako su "Nezavisne" ranije pisale, MUP RS je dosad imao više zahtjeva od obrazovnih i predškolskih ustanova za provjeru po registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, i to ne samo lica koja treba da prime u radni odnos, već i zaposlenih.

Kako su u MUP-u RS tada pojasnili, svrha ovog registra je obezbjeđivanje zaštite djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja, te sprečavanje lica pravosnažno osuđenih za ta krivična djela da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo.

"Svi subjekti su obaviješteni o postojanju ovog registra, kao i o njihovim obavezama koje proizlaze iz zakona, a zakonom je propisana i sankcija, odnosno novčana kazna za institucije koje propuste da izvrše svoju obavezu", upozorili su tada u MUP-u RS te dodali da će novčanom kaznom od 500 do 2.000 KM biti sankcionisano lice koje zloupotrijebi podatke iz registra u cilju zastrašivanja ili uznemiravanja lica upisanih u registar ili njihovih porodica, te ako taj podatak javno objavi.

Inicijator ovog registra je bila Asocijacija psiholoških i poligrafskih ispitivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije