Hronika

Lazarević: Pejović rekao da jedino Vukajlović ispunjava kriterijum za licitaciju

Lazarević: Pejović rekao da jedino Vukajlović ispunjava kriterijum za licitaciju
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Lazarević: Pejović rekao da jedino Vukajlović ispunjava kriterijum za licitaciju

BANJALUKA - Na početku licitacije za prodaju dva stana, dva poslovna prostora, kuće i vikendice, sudija Nebojša Pejović rekao nam je da jedino Stojan Vukajlović ispunjava kriterijum za učešće na licitaciji iako sam platio maksimalan iznos obezbjeđenja za učešće od 10.000 KM.

Rekao je Darko Lazarević, svjedok Republičkog tužilaštva, u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Vukajloviću, banjalučkom advokatu.

Vukajlovića terete za pomaganje u povredi zakona sudiji Pejoviću jer je u izvršnom postupku nezakonito kupio nerketnine vrijedne 566.800 KM za duplo manju cijenu od procijenjene, a radi se o nekretninama koje su bile predmet prodaje u izvršnom postupku protiv Miloša Šmitrana iz Banjaluke.

Sudija Pejović je zbog malverzacija osuđen na godinu zatvora i 40.000 KM novčane kazne zbog trgovine uticajem i povrede zakona od strane sudije.

Kako je rekao svjedok, bio je spreman da plati pola miliona maraka za sve nekretnine, ali mu sudija nije dozvolio da učestvuje u kupovini.

Kako je naveo, u skladu s ranijim iskustvom i zakonom platio je maksimalan iznos obezbjeđenja za učešće na licitaciji, a planirao je da kupi sve, osim vikendice.

"Sudija nam je rekao da jedino Vukajlović može da učestvuje u licitaciji  jer je platio obezbjeđenje za svaku nekretninu i sve se prodaju zajedno", rekao je svjedok i naveo da to nikad nije doživio iako je učestvovao na 100 licitacija. Prema njegovim riječima, tražili su da sudija odobri pojedinačnu prodaju, što je on  odbio, a nije dozvolio da ostali učestvuju u kupovini svih nekretnina. Kako je naveo, sudija im je rekao da nisu platili obezbjeđenje za svaku nekretninu kao što je uradio advokat Vukajlović.

Na prigovor odbrane optuženog da se njegov iskaz razlikuje u odnosu na istragu kada je rekao da je sudija omogućio da se kupe sve nekretnine zajedno, ali da niko sem Vukajlovića nije dao ponudu, Lazarević tvrdi da je sudija jedino advokatu dozvolio da kupi nekretnine, a njih je odmah na početku isključio s licitacije i zbog toga niko zato nije dao ponudu.

"Da sam mogao dati ponudu, ne bih zbog vikendice dozvolio da propadne kupovina atraktivnih stanova i poslovnog prostora koji su procijenjeni na manje nego što realno vrijede. Kupio bih i vikendicu  i platio do pola miliona", rekao je svjedok.

Republičko tužilaštvo je kao dokaz u sudnici pokazalo poruke koje su razmjenjivali Vukajlović i Pejović, a tužilac tvrdi da te poruke ukazuju da su se oni dogovarali.

Kako je obrazložio, u jednoj poruci Vukajlović kaže Pejoviću: "Dodao bih u 4. stavu da nisu imali primjedbi na tok licitacije", što ukazuje na njihove dogovore.

Kako navodi, učesnici licitacije govorili su da su imali primjedbe. Branioci optuženog prigovorili su dokazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije