Hronika

"Vidovnjakinja" oštećene uvjeravala da prodaju stan i da liječi rak

"Vidovnjakinja" oštećene uvjeravala da prodaju stan i da liječi rak
Foto: Sanja Čakarević | Lažna vidovnjakinja oštećene uvjeravala da prodaju stan i da liječi rak

DOBOJ - Vidovita Radenka, baba Persida ili majka Milanović iz riječkog manastira, kako se zapravo osumnjičena Zorica Damnjanović (64) iz Zemuna predstavljala svojim žrtvama u BiH i Hrvatskoj, danas nije bila zadovoljna što je po izlasku iz policijskog automobila ispred zgrade Okružnog tužilaštva Doboj ugledala medije, pa se novinarima sarkastično obratila.

"E, lepo. Baš lepo, imam crveni džemper i biću lepa", poručila je Damnjanovićeva, koja je uz pomoć policajke izašla iz vozila.

Ona je osumnjičena da je svoje "natprirodne moći" skupo naplatila, te je zgrnula 809. 616 KM.

Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj, kazao je da je osumnjičena, koja je uhapšena juče u Derventi, 14. septembra izvršila prevaru nad jednom osobom iz Oštre Luke dovodeći je u zabludu da će na osnovu svojih moći skinuti crnu magiju i izliječiti je, i od nje izvukla 13.000 KM.

"Toj osobi je rekla da pošalje autobusom novac u iznosu od 13.000 KM i neke lične stvari kako bi nad njima mogla izvršiti taj neki svoj obred skidanja crne magije. U međuvremenu osumnjičeno lice je opet stupilo u kontakt sa oštećenim licem i tražilo još dodatnih 3.000 KM da bi dogovorili juče da se nađu na području grada Derventa, što su i učinili, gdje su tada policijski službenici PU Doboj isto lice lišili slobode prilikom kontakta sa oštećenom", rekao je juče Radinković.

Damnjanovićeva je dobojskoj policiji poznata odranije jer je u novembru 2016. prevarila staricu iz Doboja kojoj se predstavila kao baba Persida koja liječi nervozu, nesanicu i depresiju na daljinu.

"Na osnovu oglasa i reklama na srbijanskoj TV Duga vidjela je to lice i došla do podataka da može skidati crnu magiju i liječiti svojim alternativnim metodama, stupila u kontakt i u više navrata slala novac i zlato, da bi u jednom momentu oštećena od strane osumnjičene Z.D. bila nagovorena da proda stan, što je ista učinila i sav novac poslala tom licu", kazao je Radinković.

Starica je prodala stan od 60 metara kvadratnih za 50.000 KM i taj novac stavila u crnu torbu, u koju je stavila i kafu, slatkiše, čarape i druge predmete i poslala je autobusom u Bijeljinu.

 Prevarantkinja, koja je koristila više identiteta, osumnjičena je da je tokom 2017. prevarila i Dervenćanina koji živi u Njemačkoj, a izvukla mu je oko 380.000 evra.

Naime, i on je nakon što je vidio oglas na srbijanskoj televiziji Duga stupio u kontakt sa Damnjanovićevom, koja mu se predstavljala kao vidovita Radenka, te tokom cijele te godine autobusom slao novac, zlatni nakit, prehrambene proizvode i odjevne predmete ne bi li ona njegovu suprugu izliječila od karcinoma dojke.

Kada je od prevarenih dobijala sve što je tražila, osumnjičena prevarantkinja je potom s njima prekidala svaki kontakt.

Policija je, kaže Radinković, tada zajedno sa dobojskim Tužilaštvom utvrdila njen identitet, ali ona tada nije uhapšena, nego je zbog nedostupnosti organima gonjenja cijeli predmet ustupljen srbijanskim pravosudnim organima, gdje se protiv nje vodi sudski postupak.

Osumnjičena vračara iz Zemuna je tokom 2017. ordinirala i u Puli, predstavljajući se kao majka Milanović iz riječkog manastira, te je jednu porodicu, kako je nevedeno, prevarila za 400.000 evra, opet nudeći usluge liječenja, skidanja crne magije.

Ovaj novčani iznos nije zbrojen u pomenuti iznos koji je saopštila dobojska policija.

Iz policije apeluju na prevarene građane da se, ukoliko su bili u kontaktu sa Damnjanovićevom, jave najbližoj policijskoj stanici ili na broj 122.

Nakon saslušanja osumnjičene, na potezu je Tužilaštvo, od kojeg se očekuje da predloži sudu da joj odredi pritvor s obzirom na to da je riječ o stranoj državljanki koja ponavlja ista krivična djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije