Hronika

Lažne dojave o bombama podigle na noge 1.000 policajaca

Lažne dojave o bombama podigle na noge 1.000 policajaca
Foto: N.N. | Lažne dojave o bombama podigle na noge 1.000 policajaca

SARAJEVO - Lažne dojave o bombama u 115 osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo u srijedu su na noge podigle oko 1.000 policijskih službenika, a šteta, kako materijalna tako i u psihološkom smislu po mališane, ali i na druge načine je višestruka i neprocjenjiva.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nisu mogli precizirati koliko je resursa utrošeno u akciji koja se na kraju ispostavila kao lažna uzbuna.

"Ne mogu reći tačan broj o kojem se radilo, ali su angažovani gotovo svi policijski službenici Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uz dodatni angažman drugih agencija. Policijska uprava Kantona Sarajevo broji nešto više od 1.000 policajaca, ali ne bih licitirao brojem, jer je bilo i ljudstva iz drugih agencija. Generalno se moralo posegnuti za angažmanom dodatnog ljudstva, onih koji su specijalizovani za tu vrstu zadataka, odnosno za kontradiverzione preglede", rekao je za "Nezavisne novine" portparol Ministarstva unutrašnjih poslova KS Mirza Hadžiabdić.

U srijedu je u jutarnjim satima Operativni centar MUP-a KS obaviješten da je veći broj osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo putem e-maila zaprimio obavijest kako su u prostorijama škola postavljene eksplozivne naprave.

U škole su upućene policijske ekipe, izvršena je evakuaciju učenika i osoblja te obavljani neophodni KDZ pregledi 115 objekata.

Uprava policije MUP-a KS imala je podršku od strane Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH, Federalne uprave policije i Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog Kantona, kao i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Sve to iziskivalo je i velike troškove, čiju je visinu teško procijeniti.

"Ne možemo izaći sa tim podatkom, ali je definitivno šteta višestruka, kako u materijalnom smislu, tako i u drugom. Djeca nisu imala nastavu, doživjela su određenu traumu, zastrašivanje i slično. Kada je dojava o bombi, recimo, u Sudu, odgađaju se ročišta, a sve to dovodi do troškova. U roku od tri dana bude odgođeno blizu 700 ročišta. Šteta ide u više pravaca", objasnio je Hadžiabdić. 

Dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama i javnim ustanovama u Kantonu Sarajevu koje su upućene telefonom stigle su iz BiH, dok su dojave poslate e-mailom upućene izvan BiH.

"Ne možemo u interesu istrage govoriti odakle su došle prijetnje. Moguće je da se ovo krivično djelo kvalifikuje kao terorizam. Policija Kantona Sarajevo intenzivno na ovome slučaju sarađuje sa drugim agencijama", izjavio je Hadžiabdić, ali i prokomentarisao kolika je opravdana opasnost da se slične prijetnje ponove:

"Teško je to pretpostaviti. Možda je realno očekivati, ali u svakom slučaju, policija će eventualne prijetnje te vrste shvatiti ozbiljno i preduzeti mjere i radnje iz svojih nadležnosti". 

Dojave u dvije škole i vrtiću u Istočnom Sarajevu

Policijskoj upravi Istočno Sarajevo prijavljeno je da su u jednom vrtiću u Istočnoj Ilidži i u dvije osnovne škole na području grada Istočno Sarajevo postavljene eksplozivne naprave.

"Policijski službenici odmah su preduzeli sve neophodne mjere i radnje te izvršili protivdiverzione preglede i tom prilikom eksplozivne naprave nisu pronađene", saopšteno je iz PU Istočno Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije