Hronika

Lipovači uslovno godina zatvora za nesavjestan rad u službi

Lipovači uslovno godina zatvora za nesavjestan rad u službi
Foto: Arhiva | Lipovači uslovno godina zatvora za nesavjestan rad u službi

SARAJEVO - Opštinski sud u Bosanskoj Krupi prvostepenom presudom osudio je bivšeg načelnika opštine Bihać Hamdiju Lipovaču na godinu zatvora uslovno za krivično djelo nesavjestan rad u službi čime je opštinski budžet oštećen za skoro 50.000 KM.

Kazna neće biti izvršena ukoliko Lipovača u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, objavljeno je danas na veb-stranici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je 20. juna 2019. godine podiglo optužnicu protiv Lipovače, kojem je stavljeno na teret da je 7. januara 2009. godine, kao načelnik opštine Bihać, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, bez provedene tenderske procedure, sa kompanijom "Kentrik Jurop B. V." zaključio sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima te opštine.

Za predviđeni posao istog dana kad je sklopljen ugovor plaćeno je 48.944 KM, ali opština Bihać nikada nije dobila studiju izvodljivosti, te je Lipovača kao odgovorno lice oštetio opštinski budžet za ovaj iznos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije