Hronika

Ljubijankić optužen za lažno prijavljivanje

Ljubijankić optužen za lažno prijavljivanje
Foto: N.N. | Ljubijankić optužen za lažno prijavljivanje

CAZIN - Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK kojom Saida Ljubijankića, bivšeg komandira Policijske stanice u ovome gradu, tereti za krivično djelo lažnog prijavljivanja.

Njemu se na teret stavlja da je podnio krivičnu prijavu u kojoj je lažno prijavio pripadnike Federalne uprave policije, zaposlene u bihaćkom detašmanu, da su prilikom saslušanja svjedoka primjenjivali silu i na drugi protivpravan način iznuđivali od njih iskaz, kako bi svjedočili na štetu optuženog Ljubijankića.

Kako su rezultati istrage pokazali da prilikom provođenja istražnih radnji pripadnici Federalne uprave policije nisu iznuđivani iskazi od svjedoka, Tužilaštvo USK je protiv optuženog podiglo optužnicu zbog pomenutog krivičnog djela.

Inače, protiv njega se vodi drugi sudski postupak gdje je optužen da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i protivzakonitog lišavanja slobode.

Prema navodima iz te optužnice, osnovano se sumnja da je Ljubijankić od 23. aprila do 13. juna 2020. godine u Cazinu, kao komandir Policijske stanice Cazin, nakon što je 23. aprila 2020. godine podnio prijavu protiv K.P. zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, a zbog pisanja komentara na društvenoj mreži Facebook na tekst obavljen o komandiru Policijske stanice Cazin, prekoračio svoja službena ovlaštenja.

Tužilaštvo USK ga tereti da je protivzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da slobode bude lišena jedna oštećena osoba zbog komentara na društvenoj mreži Facebook, iako se dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona očitovao da u takvom komentaru na društvenoj mreži nema elemenata krivičnog djela.

Po nalogu osumnjičenog oštećena osoba je uhapšena i protivpravno zadržana, a dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona nije obaviješten o razlozima i vremenu lišavanja slobode.

Također, sredinom ove godine Ljubijakić je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja na uslovnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci, s rokom provjere od godinu dana zbog zloupotrebe položaja, jer je jednom licu vratio pištolj iako za to nisu bili stečeni uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije