Hronika

MUP Srpske pokrenuo istragu zbog hakerskog napada na IZIS

MUP Srpske pokrenuo istragu zbog hakerskog napada na IZIS
Foto: Ilustracija | MUP Srpske pokrenuo istragu zbog hakerskog napada na IZIS

BANJALUKA - Nakon što su hakeri napali Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS), MUP Srpske je pokrenuo istragu.

"Policijska uprava Banjaluka i Jedinica za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike zaprimili su 31. decembra 2023. prijavu odgovornog lica u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da nije moguće pristupiti Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te su izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj kojim je utvrđeno da se radi o 'ransomware' napadu", naveli su iz MUP-a Srpske.

O događaju je, kako dodaju, obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka koja se izjasnila da se o krivičnom djelu  izrada i unošenje kompjuterskih virusa, u sticaju sa krivičnim djelom iznuda.

"Policijski službenici Jedinice za visokotehnološki kriminalitet preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ove istrage, te će sa u vezi sa tim obratiti i Europolu za razmjenu operativnih informacija i iskustava", navode iz MUP-a Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije