Hronika

Majka i beba u Zenici preminule zbog zatajenja srca i pluća?

Majka i beba u Zenici preminule zbog zatajenja srca i pluća?
Majka i beba u Zenici preminule zbog zatajenja srca i pluća?
Dnevni avaz

ZENICA - Javnost u BiH ostala je u šoku nakon što su prekjuče na Porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica tokom poroda preminule 25-godišnja majka H.A. iz Žepča i njena jedna beba.

Tokom blizanačkog poroda jedna beba je uspjela da preži, nakon čega je prebačena na Pedijatrijsku kliniku UKCS. Kako je juče potvrdila portparol sarajevske klinike, stanje preživjele bebe je zadovoljavajuće i kontinuirano se vrši monitoring opšteg stanja djeteta.

Smrtni ishod tokom porođaja majke i novorođenčeta u zeničkoj bolnici posljednji put zabilježen je prije pet godina, nakon što je 16-godišnja majka umrla prilikom poroda dok je njeno dijete spaseno operativnim zahvatom. Godišnje se u zeničkoj bolnici obavi više od 3.000 poroda, a samo u proteklom mjesecu rođena je 121 beba.

Nakon tragedije koja se desila prilikom prirodnog poroda, dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona izdao je naredbu za obdukciju. Tako je juče završena sudska obdukcija, čiji su preliminarni rezultati Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavljeni.

"Tačan i neposredan uzrok smrti preminule H.A. nije moguće utvrditi bez dodatnih analiza patohistoloških tkiva uzetih od preminule. Makroskopski nalaz koji je utvrđen pregledom organa preminule najvjerovatnije pokazuje da se radi o zatajenju srca i pluća usljed embolije pluća koja se razvila u toku poroda i nakon poroda. U odnosu na novorođenče utvrđeno je da je u pitanju zatajenje srca i pluća izazvano asfikcijom i nedostatkom kisika", kazala je u pismenom odgovoru portparol Kantonalnog tužilaštva ZDK Mirna Poljac.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije