Hronika

Makedonac osumnjičen za niz pljački na području BiH ponovo uhapšen

Makedonac osumnjičen za niz pljački na području BiH ponovo uhapšen
Foto: Ilustracija | Makedonac osumnjičen za niz pljački na području BiH ponovo uhapšen

BANJALUKA - A.B. (28) iz Bitolja, koji je “pao” zbog sumnje da je počinio niz nerasvijetljenih pljački na području Banjaluke, ponovo je uhapšen, pišu banjalučki mediji.

Portal "Srpskainfo.com" piše da je policija u Federaciji BiH otkrila da je ovaj državljanin Sjeverne Makedonije učestvovao takođe u više do sada nerasvijetljenih pljački.

A.B. se sumnjiči da je pljačkao pune dvije godine i nije imao prijavljeno mjesto boravišta u BiH. Bezbjednosne službe tako uopšte nisu znale za njegov boravak, iako je on, prema pisanju pomenutog portala, u Sjevernoj Makedoniji poznat policiji.

A.B. je, navodno, uhapšen slučajno, a svemu je kumovala neopreznost, jer je prilikom jedne neuspjele pljačke na području Banjaluke izgubio pasoš.

Osumnjičeni je ubrzo lociran u Sarajevu, pa je nakon zajedničke akcije uhapšen i prebačen u Banjaluku.

Tokom kriminalističke obrade u Policijskoj upravi Banjaluka A.B. je navodno priznao 20 teških krađa, odnosno pljački stanova u privatnom vlasništvu.

Sumnjiči se da je uz pomoć jataka, koji su mu tipovali stanove, pljačkao od 2017. godine.

Neimenovani izvor "Srpskainfo" portala, navodno blizak policiji, otkrio je i da je A.B. u Sjevernoj Makedoniji poznat kao osoba koja je dolazila u sukobe sa zakonom.

On je navodno predat Službi za poslove sa strancima – Terenski centar Banjaluka.

"Osumnjičeni A.B, koji je lišen slobode u okviru operativne akcije kodnog naziva 'Bitola', predat je Službi za poslove sa strancima, Terenski centar Banjaluka, nakon što je utvrđeno da isti nije prijavio boravak na području Republike Srpske, odnosno BiH, kako je to propisano Zakonom o strancima BiH. Takođe, imenovani je nakon provedenog postupka u nadležnom Terenskom centru ponovo lišen slobode (na osnovu raspisane potrage) i predat policijskim organima Federacije BiH, s ciljem preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti, a sve uz saglasnost nadležnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka", navodi se u odgovoru Policijske uprave Banjaluka.

Iz PU Banjaluka su dodali kako je operativna akcija kodnog naziva "Bitola" i dalje u toku.

"U okviru akcije prikupljaju se dokazi i obavještenja o saučesnicima osumnjičenog. U cilju zaštite podataka aktuelne istrage, nismo u mogućnosti da damo više informacija. Ukoliko dođemo do novih saznanja, po realizaciji predmetnih aktivnosti javnost će o tome biti blagovremeno informisana", zaključili su za "Srpskainfo.com" iz Policijske uprave Banjaluka.

Prema navodima iz Policijske uprave Banjaluka, materijalna šteta napravljena tokom pljački za koje se A.B. sumnjiči procijenjena je na više od 100.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije