Hronika

Maksimu Božiću šest, a Edinu Hastoru tri godine robije zbog terorizma

Maksimu Božiću šest, a Edinu Hastoru tri godine robije zbog terorizma
Foto: N.N. | Maksimu Božiću šest, a Edinu Hastoru tri godine zatvora zbog terorizma

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je drugostepenu presudu kojom je Maksimu Božiću izrečena kazna zatvora od šest godina, a Edinu Hastoru tri godine za krivično djelo terorizam.

U saopštenju iz Suda BiH precizira se da je Apelaciono vijeće 8. oktobra donijelo drugostepenu presudu kojom su odbijene kao neosnovane žalbe branilaca optuženih izjavljene protiv prvostepene presude Suda BiH od 4. jula ove godine.

Drugostepenom presudom uvažena je žalba Tužilaštva BiH i prvostepena presuda preinačena u dijelu koji se odnosi na izrečenu krivičnopravnu sankciju.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 4. jula Božiću je izrečena zatvorska kazna od četiri godine, a Hastoru dvije i po godine.

Maksima Božića (29) uhapsili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH 10. aprila 2018. godine u Gornjoj Maoči zbog krivičnog djela terorizam.

Božić, Srbin porijeklom iz Bijeljine koji je prije desetak godina prešao na islam i pridružio se vehabijskom pokretu, koristio je imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed.

Godinama je živio u Beču, gdje je i vrbovan za terorističke aktivnosti.

Određeno vrijeme nalazio se u zatvoru u Austriji zajedno sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za terorizam u BiH, koji je 2011. godine pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu i ranio jednog policajca. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije