Hronika

Pratite nas na Google news

Maloljetnicima zbog ubistva penzionera prijeti najviše 10 godina zatvora

Maloljetnicima zbog ubistva penzionera prijeti najviše 10 godina zatvora
Foto: N.N. | Maloljetnicima zbog ubistva penzionera prijeti najviše 10 godina zatvora
N.N.

VELIKA KLADUŠA - Sahrana ubijenim supružnicika Salke (75) i Fatime (70) Đogić biće održana u srijedu ispred džamije u mjestu Šumatac kod Velike Kladuše.

Postupajući tužilac naredio je da se obavi obdukcija tijela nesrećnih penzionera kako bi se ustanovio tačan uzrok njihove smrti.

Očekuje se dolazak njihovih sinova Senada, Seada, Suada, Dževada i Mirsada, koji žive u Americi, Italiji i Belgiji.

Dvojica maloljetnika E. Đ. (15,5), koji je rođak ubijenih, i njegov saučesnik T. S. (16) priznali su policajcima da su izvršili ovaj zločin, koji je potresao bh. javnost. Brutalnost dvojice dječaka koji su penzionere bukvalno masakrirali zaprepastila je i najiskusnije istražitelje za krvne i seksualne delikte MUP-a USK, piše Avaz.ba.

Osumnjičeni su, takođe, tokom saslušanja iznijeli sve detalje jezivog ubistva koje su počinili zbog koristoljublja. Između ostalog, kazali su da su Đogiće ubadali šrafcigerom, da bi ih dokrajčili lopatom.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, rekao je jučerda su uhapšeni predati u nadležnost Tužilaštva USK, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama. Oni će biti zadržani 24 sata, a s obzirom na to da se radi o starijim maloljetnicima, sudija za prethodni postupak će obavijestiti sudiju za maloljetnike o daljnjim procedurama. U slučaj će biti uključeni Centar za socijalni rad te psiholog da bi se utvrdilo jesu li maloljetnici i u kojoj mjeri svjesni posljedica njihovog stravičnog čina.

Za ovaj stravični zločin, prema važećem Krivičnom zakonu u FBiH, dječacima se može izreći sankcija maloljetničkog zatvora koja ne može biti kraća od jedne niti duža od 10 godina.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, osumnjičeni žive u istom naselju gdje i ubijeni, a mlađi je nedavno protjeran iz Amerike. Oni su od supružnika ukrali 10 evra, malo nakita, laptop i TV.

Maloljetnici su, takođe, ukrali vozilo Đogića koje su koristili nekoliko sati, a u kojem su istražioci pronašli veliki broj tragova. U kući nesretnih penzionera otkriveno je dosta tragova borbe. Istražioci su ukradene stvari pronašli sakrivene nedaleko od mjesta zločina, a na njima su nađeni otisci prstiju ubica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije