Hronika

Mamić predat u nadležnost Suda Bosne i Hercegovine

Mamić predat u nadležnost Suda Bosne i Hercegovine
Foto: N.N. | Mamić predat u nadležnost Suda Bosne i Hercegovine

MOSTAR - Dinamov savjetnik i begunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić predat je večeras u nadležnost Suda Bosne i Hercegovine, pred kojim će se sutra održati ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

Kako su za Hinu potvrdili izvori iz državnog pravosuđa i policije, Mamića su oko 19.30 dovezli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Sud BiH. Noć će, prema istim navodima, provesti u pritvorskoj jedinici Suda BiH.

Pred Sudom BiH bi trebalo da odgovori na osnovna pitanja o sebi, posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo te protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Mamić je tokom dana rekao da će se usprotiviti toj mogućnosti.

Njegov advokat Zdravko Rajić rekao je da ne postoje uslovi za izručenje Hrvatskoj, navodi Hina.

"Prema sadašnjoj situaciji, prema dokazima u spisu, nema uslova za izručenje s obzirom na činjenicu da je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine. Ja sam uveren da će sutra zahtev biti odbijen", rekao je Rajić.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić je prošle sedmice nepravosnažno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe, s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i budžet Hrvatske. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH, čije državljanstvo posjeduje. Sud u Osijeku naložio je raspisivanje međunarodne potjernice, nakon čega je Hrvatska zatražila od BiH izručenje Zdravka Mamića po sporazumu o međunarodnoj pravnoj saradnji po krivičnim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije