Hronika

Manje krivičnih djela, a više saobraćajnih nezgoda

Manje krivičnih djela, a više saobraćajnih nezgoda
Foto: Srna | Manje krivičnih djela, a više saobraćajnih nezgoda

BANJALUKA - Na području u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka u aprilu je evidentirano 17,5 odsto manje krivičnih djela u odnosu na uporedni period prošle godine, 10,5 odsto manje slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 16,2 odsto više saobraćajnih nezgoda, rekao je načelnik ove uprave Miloš Brkić.

Brkić je ocijenio da je stanje bezbjednosti na području Uprave u aprilu bilo zadovoljavajuće, navodeći da je riješeno 77,3 odsto krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 60 odsto krivičnih djela.

"Realizovano je osam akcija iz oblasti javnog reda i mira, te bezbjednosti saobraćaja, uspješno su obezbijeđivana 44 javna okupljanja i 127 sportskih manifestacija", istakao je Brkić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Govoreći o ubistvu banjalučkog privrednika Slaviše Krunića, on je rekao da je predmet u nadležnosti Uprave za organizovani i teški kriminalitet i da se istraga vodi pod nadzorom republičkog javnog tužioca.

Načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Banjaluka Slađan Kvržić rekao je da je na području Uprave u aprilu evidentirano 146 krivičih djela, što je manje za 17,5 odsto u odnosu na uporedni period 2018. godine kada je evidentirano 177 krivičnih djela.

"U oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 128 krivičnih djela, što je za 16,9 odsto manje u odnosu na uporedni period kada su evidentirana 154 krivična djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 74,2 odsto", precizirao je Kvržić.

On je naglasio da je smanjen broj krivičnih djela protiv imovine za 12,6 odsto i teških krađa za 33,3 odsto.

"Prijavljeno je devet krivičnih djela protiv života i tijela, što je manje za 47,1 odsto u odnosu na uporedni period 2018. godine kada je bilo evidentirano 17 krivičnih djela. Od ukupnog broja evidentiranih, sedam se odnosi na nanošenje tjelesnih povreda, jedno krivično djelo teška tjelesna povreda i jedno krivično djelo ubistvo u pokušaju", precizirao je Kvržić.

Prema njegovim riječima, u oblasti zloupotrebe droge otkriveno je pet krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno pet izvještaja kojima je obuhvaćeno sedam osumnjičenih lica, a podneseno je devet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i oduzeta određena količina droge.

"U oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 11 krivičnih djela i podneseno osam izvještaja protiv 10 lica", dodao je Kvržić.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić rekao je da je u aprilu ediventirano 68 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je za 10,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine kada je evidentirano 76 narušavanja javnog reda i mira.

"Evidentirano je 365 saobraćajnih nezgoda ili za 16,2 odsto više u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 314 nezgoda. U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala dva lica, sedam ih je teško povrijeđeno, dok je u uporednom periodu bilo 13 teško povrijeđenih", dodao je Stakić.

On je naveo da je iz saobraćaja isključeno 70 vozila, 262 vozača, od kojih 198 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije