Hronika

Mapirani najopasniji putni pravci Srpske: Dionica Razboj - Rudanka put smrti

Mapirani najopasniji putni pravci Srpske: Dionica Razboj - Rudanka put smrti
Foto: N.N. | Mapirani najugroženiji putni pravci Srpske: Dionica Razboj - Rudanka put smrti

DOBOJ, BIJELJINA - Kada su u pitanju magistralni i regionalni putni pravci u Republici Srpskoj, tokom 2020. godine najugroženija putna dionica bila je Razboj - Rudanka, na području Doboja.

Podaci su to MUP-a Srpske, odakle su precizirali da su lani na toj dionici u tri saobraćajne nesreće poginula četiri lica.

Podsjetimo, jedna od tragedija, upravo na toj dionici, dogodila se početkom novembra prošle godine, kada je osamnaestogodišnji B.N. poginuo upravljajući vozilom folksvagen bora, kojim je sletio sa kolovoza.

Na istoj dionici tragedija se dogodila i ove godine - sredinom juna je N.K. (21) iz Doboja poginuo sletjevši BMW-om.

Kada je riječ o prošloj godini, sljedeća na spisku najopasnijih dionica je Bijeljina 1 - Bijeljina 2 (takozvana druga faza obilaznice oko Bijeljine), gdje su poginula tri lica, a 22 su teško i 125 lakše povrijeđena, dok slijedi dionica koja se na nju nastavlja, Bijeljina 2 - Glavičice, a na kojoj su poginule tri osobe, a 38 je povrijeđeno.

U najugroženije putne dionice za prošlu godinu svrstana je i ona Klašnice 3 - Gornja Vijaka 1, gdje su smrtno stradala tri lica, a isto toliko ih je teško povrijeđeno, dok je 40 lakše povrijeđenih.

Na ovom spisku našle su se i dionice Klupe - Teslić 1, Lončari - Pelagićevo, Blagaj - Dragotinja, Zablaće - Čađavica itd.

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, ističe da nadležni imaju obavezu da, na osnovu podataka o saobraćajnim nezgodama, identifikuju opasna mjesta.

"'Putevi Republike Srpske' imaju obavezu da, kada su u pitanju dionice koje se pojavljuju u izvještajima kao dionice sa najvećim brojem saobraćajnih nezgoda, sprovedu proceduru provjere puta sa aspekta bezbjednosti saobraćaja", rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, u praksi to znači da se na terenu analizira, odnosno utvrđuje zbog čega se na tim mjestima učestalo događaju nezgode.

"Do sada se to radilo nekoliko godina, urađeno je dosta pregleda puta, ali nemamo povratne informacije da se radilo na realizaciji preporuka", istakao je Radović u izjavi za "Nezavisne novine".

Kada je riječ o vozačima, njima se savjetuje da na dionicama koje su označene opasnim obrate posebnu pažnju.

Prema podacima MUP-a Srpske, u prošloj godini na putevima Republike Srpske dogodilo se 9.069 saobraćajnih nezgoda, što je za 11,3 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. Poginulo je 101 lice.

"Pokazatelji o broju saobraćajnih nezgoda po kategorijama puteva upućuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dogodio na putevima na kojima je najveća frekvencija saobraćaja, te na putevima na kojima se vozila kreću većom brzinom", naveli su iz MUP-a Srpske.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda prošle godine su bili neprilagođena i nepropisna brzina, te nedržanje odstojanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije