Hronika

Marković ponovo osuđen na pet godina zatvora

Marković ponovo osuđen na pet godina zatvora
Foto: Arhiva | Marković ponovo osuđen na pet godina

BANJALUKA Banjalučanin Slobodan Marković (57) osuđen je ponovo na pet godina zatvora u Okružnom sudu Banjaluka zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović.

Presuda mu je izrečena nakon ponovljenog postupka, a novom odlukom izrečena mu je ista kazna koju je dobio u septembru 2017. godine. Markoviću se ponovo sudilo za pokušaj ubistva jer je Vrhovni sud RS ukinuo raniju prvostepenu presudu kojom ga je Okružni sud 2017. osudio na pet godina zatvora zbog ovog slučaja. Motiv napada i brutalnog premlaćivanja Keserovićeve nije naveden u optužnici, niti je naveden u presudi.

Markovića optužnica tereti da je 5. decembra 2016. godine pokušao da ubije Keserovićevu, koju je napao u podzemnoj garaži u banjalučkom naselju Nova varoš, kada ju je brutalno pretukao drvenom palicom obloženom najlonom i čohom.

Obrazlažući presudu sudija Snježana Kudrić je istakla da je vijeće na osnovu dokaza utvrdilo da je optuženi krivično djelo počinio s eventualnim umišljajem.

Sanja TadićStojisavljević, okružni tužilac, rekla je ranije da smatra da je Marković pokušao ubiti Keseroviću i zatražila od Vijeća da ga osudi, dok sa druge strane odbrana je tvrdila da se u ovom slučaju ne radi o pokušaju ubistva, već o nekom drugom krivičnom djelu. Tužiteljka je istakla da je optuženi sedmicu prije nego što je pretukao i teško povrijedio sugrađanku obilazio garažu u kojoj se sve to desilo.

Vještak odbrane je utvrdio da je palica kojom je počinjen napad odsječena od većeg komada drveta nekoliko mjeseci prije zločina.

U optužnici stoji da je Marković ovaj napad isplanirao, pa je pod točak Biljaninog pežoa, parkiranog u garaži, postavio drvo kako ona ne bi mogla krenuti. Kada je sišla u garažu, te pokušala voziti, vidjevši da auto ne može ići, izašla je i sagnula se da vidi u čemu je problem. Tada ju je, kako piše u optužnici, Marković napao i udario je u glavu drvenom palicom obloženom najlonom. Ona je pala na beton, a Marković je, kako je navedeno u optužnici, nastavio brutalno da je tuče palicom.

U optužnici stoji i da ju je udarao po glavi i cijelom tijelu, a nakon nekoliko udaraca ju je podigao i pokušao da ugura u vozilo, ali nije uspio jer se ona opirala.

Nasilnik joj je tada stao nogom za vrat, te nastavio da je tuče, te joj je zavezao platno preko usta da ne bi galamila, ali se ona oslobodila i zvala pomoć. Galamu su čuli komšija Nemanja Čigojević i advokat Darko Kremenović, koji su tuda slučajno naišli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije